Hae tästä blogista

keskiviikko 17. lokakuuta 2018

1. päivä: Annikki jättää supermercadossa arkikiireet taakseen

Halpa hotellihuone Madridin esikaupungissa on parempi kuin Annikki uskalsi odottaa. Annikki kun ei ole käyttänyt Susivuorten, perinteisesti loka-marraskuuhun ajoittuvan, kesälomamatkan ensimmäisen majapaikan valintaan kuin muutaman minuutin. Nopean valintapäätöksen ensisijaisena syynä on se kuuluisa ”kiire”.  Siihenhän voi aina vedota kun ei ole osannut organisoida ja aikatauluttaa, johtaa itseään, delegoida tai toteuttaa mitään muutakaan työelämän perustaitoa. Toisena tekosyynä huonoihin matkavalmisteluihin voi tietysti käyttää ”ruuhkavuosia” mutta siinäkin on kyse samasta asiasta; ei ole osannut organisoida ja aikatauluttaa jne. ja lastenlapsien syyslomat, iäkkäiden vanhempien (ja omatkin) terveysongelmat,  syksy ja ensilumi ovat muka täysin ennakoimattomia yllätyksiä.


"Hymyile; olet Espanjassa"

Annikki ja Vilho ovat kuitenkin tehneet sen verran monta yhteistä retkeä, että Annikki on pystynyt parissa minuutissakin arvioimaan sen, että yhden yön majapaikka täyttää Susivuorten minimivaatimukset. Vilhon parkkeerattua auton hotellin parkkihalliin, Annikki kertoo, että oman parkkipaikan lisäksi paikan etuihin kuuluu myös sijainti korttelin päässä kahdesta supermarketista. Eduksihan tämä asia on luettava sillä Annikki tietää vanhastaan, että puolen vuoden työrupeaman sekä neljän ja puolen tunnin lennon ja tunnin automatkan jälkeen Susivuoret eivät jaksa illalla tehdä muuta kuin loikoilla viinilasi ja tv:n kaukosäädin käsissään. Mahdollisten nähtävyyksien katsomisten ja ravintolaillallisten sijaan Susivuorten ohjelmassa on verkkainen virittäytyminen matkakohteen kieleen ja kulttuuriin. Annikin ja Vilhon mielestä tämä onnistuu parhaiten asioimalla paikallisen ruokakaupan palvelutiskillä ja etsimällä tv-kanava, jolta voi seurata suorana lähetyksenä kohdemaassa pelattavaa jalkapallo-ottelua.

***
Vilho on jo ehtinyt kerätä ostoskoriin purkillisen manzanilla-oliiveja ja muuta pikkupurtavaa Annikin yhyttäessä puolisonsa viinihyllyn tuntumasta. Annikin arkikiireet puolestaan jäävät hänen virittäydyttyään espanjalaiseen elämänmenoon asioimalla kaupan kinkkupisteellä. Jos ei halua ostaa kokonaista seinällä riippuvaa jamónia tai paletaa, ilmakuivattua kinkkua saa myös valmiina siivuina kunhan malttaa odottaa, että ne leikataan käsin pitkäteräisellä erikoisveitsellä erityiseen telineeseen asetusta kinkusta. Annikki seuraa kiinnostuneena kiireetöntä prosessia, jonka tuloksena hän saa sata grammaa jamón serranoa. Kaksi kertaa kalliimpaa jamón ibericoa hän ei raaski vielä tässä vaiheessa matkaa ostaa. Kuulun iberialaisen kinkun aika olisi sitten kun Susivuoret pääsevät pääkaupungista seuduille, jossa kasvatetaan mustasorkkaisia Pata negra -sikoja. Kun leikkeleiden ja salaatin lisäksi kaupasta  saadaan myös cava- ja punaviinipullot, Susivuorten ilta sujuu leppoisasti Copa del Reyn peliä katsoen.

Ei kommentteja: