Hae tästä blogista

maanantai 29. lokakuuta 2018

13. päivä: Kulttuuri- ja tavaratalokierros lämmittävät Annikkia Leónissa

Päivä on kylmä mutta aurinkoinen kun Annikki ja Vilho kävelevät pari kilometriä Leónin historialliseen keskustaan. Annikista on mukava päästä välillä kaupunkimiljööseen Susivuorten luuhattua pari viikkoa Extremaduran ja Castilla y Leónin takamailla.


León perustettiin reilu parituhatta vuotta sitten ja  Susivuoret pääsevät kaupungin vanhimpaan osaan roomalaisaikaisen kaupunginmuurin portista. Romaanisessa Basílica de San Isidorossa pistäydyttyään, Annikki ja Vilho jatkavat matkaansa pyyhinvaellusreittiä  seuraten kaupungin goottilaiselle katedraalille, Catedral de Santa María de Regla, joka tunnetaan myös nimellä La Pulchra Leonina. Leónin kaunis vanhakaupunki kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin ja se on julistettu myös parlamentarismin kehdoksi. Kaupungin motto ”Cuna de parlamentarismo” juontaa siitä, että kuningas Alfonso IX perusti Leóniin Euroopan ensimmäisen parlamentin, Cortes de León,  vuonna 1188.

Annikki ja Vilho pyörivät aikansa kauniilla katedraalilla ja se lähikortteleissa. Kun he ovat nähneet Antoni Gaudín suunnitteleman Casa Botinesin, Susivuorille riittää turisteeraaminen tältä päivältä. Pakattuaan kameransa laukkuun ja vetäessään hansikkaat kohmeisiin käsiinsä, Annikki päättää, että seuraava pyörintä tapahtuu sisätiloissa.


Casa Botines

Kuten muuallakin Espanjassa, sen suuri tavarataloketju on täräyttänyt bunkkerimaisen liikerakennuksensa kaupungin vanhaan keskustaan. Leónissa tavaratalo ei sentään ole ihan katedraalin vieressä vaan muutaman korttelin päässä Plaza Mayorista ja täpärästi vanhan kaupunginmuurin ulkopuolella. Vaikka 1940 perustetun tavaratalon nimi El Corte Inglés viittaa korkeaan laatuun, tässä pikkukaupungin pienehkössä tavaratalossa on enemmän halvemman hinta- ja laatuluokan vaatteita ja laukkuja kuin Madridin pääliikkeessä, jossa on kaikkien kalliiden merkkituotteiden osastot. Se  sopii Annikille, joka taitavan myyjättären avustuksella löytää itselleen oikean kokoisen, -värisen ja -hintaisen kevytuntuvatakin.  Annikki on turhaan etsiskellyt tällaista puolipitkää kevyttä takkia Helsingistä ja on tyytyväinen löydettyään sellaisen Leónista, jossa sille on heti käyttöä. Vilhon Annikki löytää elektroniikkaosastolta ja tälläkin on kädessään liikkeen vihreä-musta kassi. Annikin ei ole vaikea arvata, että Vilho on ollut taas veitsiostoksilla. Nyt tämän matkaan on tarttunut albaceteläinen jamonero eli joustavateräinen kinkkuveitsi sekä iso keittiöveitsi. Seuraavaksi täytynee mennä hakemaan ruokakaupasta viiden kilon ilmakuivattu kinkku, että Vilho pääsee kokeilemaan kuinka ohuiden kinkkuviipaleiden leikkaaminen sujuu, Annikki tuumii päätään puistellen.

Ei kommentteja: