Hae tästä blogista

sunnuntai 21. lokakuuta 2018

5. päivä: Lisää roomalaisraunioita Méridassa

Sunnuntaina Museo Nacional de Arte Romanoon olisi ilmainen sisäänpääsy mutta pihit Susivuoret suuntaavat yllättäen museon sijaan korttelin päähän Guadiana-joen  rantaan.  Rannan kävelytietä pääsee suoraan Méridan Puente Romanolle, joka on suurin antiikin ajalta säilyneistä silloista. Nykyisin kävelytienä toimivalla, kaksikaistaisella roomalaisella kivisillalla on pituutta peräti 790 metriä. Roomalaisaikana silta vei kaupunginportille ja Decumanus maximukselle eli kaupungin pääkadulle. Nyt se päättyy Méridan puolella Guadianaa 800-luvulla rakennetun  maurilaisen linnoituksen, Alcazaba Áraben portille.


Puente Romano, Mérida



La Alcazaba árabe de Mérida


La Alcazaba árabe de Mérida

Linnoituksen muurin harjalta on hyvä näkymä Puente Romanolle ja Annikki räpsii sillasta ja sen 60 kaaresta useita kuvia. Toinen Alcazaban kiinnostava paikka on maanalainen vesisäiliö kaksine kiviportaineen. Seuraava Susivuorten lippuun merkitty kohde on viereinen Moreríasin arkeologinen alue. Modernin liikerakennuksen alla olevat roomalaistalojen rauniot Annikki ja Vilho katsovat kuitenkin vain aidan takaa kadulta. Oikaistuaan rantakadulta parin sivukadun kautta seuraavaan joenmutkaan, Susivuoret pääsevät 25 metrin korkeuteen kohoavalle Acueducto de Los Milagrosille. Aikoinaan Lago de Proserpinasista kaupunkiin vettä tuonnut akvedukti on nykyään kattohaikaroiden käytössä. Kivestä ja punatiilestä rakennetun akveduktin päällä on useita haikaranpesiä.


Acueducto de Los Milagros, Mérida

Joenrannan kävelytietä pitkin pääsee sillalle, josta näkyy toinen akveduktin pätkä. Susivuoret eivät mene sen lähemmäksi sitä katsomaan vaan kummasteltuaan matalassa vedessä kulkevaa rapua, kääntyvät ylös kaupunkiin menevälle kadulle. Edessä häämöttää La basílica martirial de Santa Eulalia de Mérida, joka mainitaan tärkeäksi paikaksi kristinuskon leviämisessä Iberian niemimaalle. Romaanis-goottilaisen basilikan kryptassa on jäänteitä roomalaisista taloista sekä v. 304 lapsena marttyyrikuoleman kärsineen Santa Eulalian mausoleumista ja 400-luvulla rakennetusta varhaiskristillisestä kirkosta. Susivuorten laskeutuessa kryptaan kirkossa on menossa sunnuntain jumalanpalvelus. 

Méridan suojeluspyhimykselle omistettu basilika oli keskiajalla merkittävä pyhiinvaelluskohde. Jotta pyhiinvaeltajat voisivat rukoilla Méridan Santa Eulaliaa silloinkin kun itse basilika on kiinni, kirkon edessä on "Hornito” eli Santa Eulalian votiivikappeli. Se on rakennettu roomalaisen, Marsille omistetun temppelin kivistä ja kuorrutettu mm. barokkikiemuroin.


La basílica martirial de Santa Eulalia de Mérida

Basilikalta Susivuoret jatkavat matkaansa vanhankaupungin kapeille kujille katsomaan vielä Trajanuksen kaaren ja 1600-luvulla virheellisesti Templo de Dianaksi nimitetyn,  100-luvulla rakennetun temppelin. Pieni temppeli kun ei ollut omistettu roomalaiselle metsästyksen jumalattarelle Dianalle vaan se palveli keisarikulttia.


Templo de Diana, Mérida

Susivuorten pääsylipussa olisi vielä muutama kohde jäljellä mutta nälän kurniessa vatsassa, he päättävät, että kymmenen kilometrin kävelylenkki riittää tälle päivälle. Méridan roomalaismuseo olisi vielä auki mutta Susivuoret suuntavat sen edestä takaisin asunnolleen. Mérida kuuluu olevan Espanjan 10 suosituimman matkailukohteen listalla mutta ainakaan näin lokakuussa turisteja ei ole kovinkaan paljon. Nekin, jotka pyörivät antiikin Méridan teattereilla, ovat järjestään espanjalaisia. Noin 60 000 asukkaan kaupungissa ei ole lainkaan laumana kulkevia aasialaisia eikä kovaäänisiä amerikkalaisia ja sen rauhallisilla kaduilla on Annikista miellyttävä kierrellä, varsinkin kun ilma on säätiedotuksen uhkailusta huolimatta pysynyt leppeän aurinkoisena.  

Asunnolleen päästyään Susivuoret nauttivat sen kahdesta parvekkeesta ja isosta patiosta. Annikki lepuuttaa hetken koipiaan olohuoneen parvekkeella Vilhon  juodessa pienen oluensa suojaisella patiolla. Vilhon lähdettyä tankkaamaan autoa, Annikki ripustaa pyykit kuivumaan keittön parvekkeen naruille. Illalla,  Annikin paistettua Chimichurri-kastikkeessa marinoimansa solomillot, Susivuoret linnottautuvat kylläisinä teeveen ääreen seuramaan kuinka kotikutoinen Gol!-kanava märehtii Espanjan kahden suurimman jalkapallojoukkueen töppäyksiä.

Ei kommentteja: