Torstaiaamuna Annikki ja Vilho hyvästelevät sydämelliset
talonmiehet, taloa vuokraavan tyttären Osilossa asuvat sukulaiset. Heille vilkuttaen
Susivuoret ajavat portista ulos jo aamulla ennen kymmentä. Tapansa mukaan he
haluavat ajaa kiireettömästi lentokentälle ja selvitä ilman stressiä
lentokentillä tyypillisistä, aikaa vievistä tilanteista. He valitsevat
autonavigaattorin viimeisenä vitsinään esittelemän, vuoren rinteillä
kiemurtelevan reitin sijaan Sassarin eteläpuolelta Olbiaan vievän pikatien. Vilho päättää hankkia uuden navigaattorin
eikä yrittää päivittää vanhan, monella tavalla tapaa temppuilevan navigaattorin
karttoja viimeistään silloin kun he navigaattorin mukaan kyntävät
Kaaliperhollaan viljapeltoa.
Matka sujuukin uutta, lähes tyhjää pikatietä pitkin
vauhdikkaasti eivätkä parit tietyöt ja asfalttikoneiden siirrot paljon menoa
hidasta. Varsinkin Olbian päässä tie on monelta osin keskeneräinen mutta se
näyttää valmistuvan ripeää tahtia ja on varmaan kokonaan valmis Susivuorten
tullessa seuraavan kerran Sardiniaan.
Olbian
lentokenttä Costa Smeralda on pieni
eikä siellä ole ruuhkaa. Lentokenttärutiinit kuten vuokra-auton
palauttaminen ja laukkujen jättäminen käyvät nopeasti. Koska lentokentän parhaat palvelut näyttävät
olevan alueella ennen turvatarkastusta ja kun koneen lähtöön on reilusti aikaa,
Susivuoret jäävät vielä sinne eivätkä
kiirehdi lähtöporttien tuntumaan. Ravintolassa, jossa suurin osa asiakkaista on Meridianan työntekijöitä, näyttää olevan
hyvä lounastarjonta. Annikki ja Vilho ottavat kuitenkin lounasmenun sijaan viinilasillistensa
kanssa pizzapalat.
Turvatarkastuksen jälkeen ei tosiaan ole kuin pari pientä kauppaa
ja yksi avoinna oleva baari. Kosmetiikkatuotteet ovat lentokenttäkaupassa kalliita,
samoin alkoholijuomat. Kun yhtään upporikasta arabia tai venäläistä, jotka
kuulemma matkailevat Costa Smeraldan hienoimmilla huvila-alueilla, ei näy,
kauppa ei käy. Myös sardinialaiset käsityötuotteet ovat kalliita. Kivannäköinen
sugherosta eli korkista tehty iPad-kotelokin
taitaa olla arvokkaampi kuin Annikin ikivanha iPad. Muitakin ohuesta ja taipuisasta, nahkamaisesta
sugherosta tehtyjä tuotteita on
tarjolla muttei kengänpohjallisia ja lasinalusia, joille Annikille olisi
enemmän käyttöä kuin korkkipintaiselle käsilaukulle. Tämä Susivuorten Sardinian
matka on ollut siitä erikoinen, että syrjäkylillä asuneina ja maaseutua
kiertäneinä he eivät ole lainkaan käyneet muita saaren tuotteita kuin
elintarvikkeita myyvissä kaupoissa. Algherossa olisi varmaan ollutkin
liikkeitä, joista saa paikallisia käsityötuotteita kuten keramiikkaa
ja Annikin havittelemia punottuja koreja mutta eiväthän Susivuoret ehtineet
Algheron vanhaan keskustaan kiirehtiessään jonnekin peräkylän lammastarhaan
vanhoja kivenkoloja ihmettelemään. Toisaalta, parempi pidättäytyä matkamuistoja
hankkiessaankin elintarvikkeissa ja juomissa, jotka eivät jäisi kenenkään
hyllyyn pölyttymään. Annikki ostaakin lentokenttäkioskista vain tuoksuvan sardinialaisen
saippuan. Annikin matkalaukussa olevan Vernaccio di Oristano –viinipullon
lailla myrttisaippua olisi sopiva, poiskulutettava joululahja.
Istuuduttuaan kahvilan pöytään syömään paninoa, Annikki tutkii
matkalla kertynyttä kuittipinoa. Heidän eniten käyttämänsä ruokakauppa kertoo
ostoskuiteissaan sen, kuinka monta prosenttia ostetuista tuotteista on sardinialaista
alkuperää. Susivuorten ruokaostoksista 40 – 70 % oli Sardiniasta. Vilho
huomauttaa, että luvuissa on mukana myös viinipullot, jotka osaltaan taatusti
nostavat prosenttilukemaa Sardinian hyväksi. Toki lukema on 100% leivän ja
maidon kohdalla ja korkea myös vihannesten, lihatuotteiden ja juuston osalta.
Eikä pidä unohtaa perunalastuja; Vilhohan osti parikin pussia erityisen hyviksi
mainostamiaan sardinialaisia lastuja kun Annikki taas osti pikkupussin guttiauta, erikoisia tippaleivän
makuisia naksuja. Susivuoret nostavat Sardinia-prosentteja entisestään kun
Annikki käy hakemassa baaritiskiltä lasilliset viiniä. Päästäkseen nauttimaan
viimeisistä auringonsäteistä pitkään aikaan, he menevät juomaan ne baarin
ulkoterassille.
Berliinissä ei
tosiaankaan ole auringosta tietoakaan vaan sää on harmaa ja sateinen. Tegelin lentokentällä ei ole transit-aluetta
vaan Olbian koneesta noustuaan Susivuoret kulkevat suoraan yhden hihnan matkatavara-aulan
ohi ulko-ovelle. Tegelin A-terminaali
on siitä erikoinen, että sen jokaiselle lähtöportille on oma
turvatarkastuksensa heti check in –tiskin vieressä. Hieno systeemi, jonka ansiosta matkustajien ei
tarvitse seisoa pitkissä jonoissa. Mutta
jos ei halua nimenomaan istua rauhassa lähtöportillaan, ei turvatarkastuksesta
kannata mennä läpi liian aikaisin sillä sen jälkeen palvelut ovat minimissä.
Susivuoret pyörivätkin hetken lähtöaulan kaupoissa. Vilho
ostaa kioskista pari harrastelehteä Annikin hakiessa kylmäkaapista tölkillisen
Berliinin nimikko-olutta ja pikkupullollisen valkoviiniä. Kassaa hoitava mies
kysyy Annikilta, onko hän lähdössä lennolle. Annikin vastattua, että kyllä
mutten vielä vähään aikaan, mies toteaa hymyillen Annikin tuntevan säännöt. Susivuoret
menevätkin nauttimaan juomansa lentoaseman pihalle. Siellä Annikki kaivaa kassistaan
pahvimukin sillä hän ei tosiaankaan ala juoda viiniä suoraan pullonsuusta,
varsinkaan julkisella paikalla.
Kun Annikki nauttii vielä lähtöportilla sen kioskista
ostamansa brie-juustotäytteisen pretzelin
ja sektin, hän on kylläinen ja
tyytyväinen astuessaan Helsingin koneeseen. Torkuttuaan Berliinin lennolla,
Annikki naputtelee virkeänä iPadiään kun Venetsian ja Alpit nähnyt Vilho vuorostaan
torkahtelee Helsinkiä lähestyttäessä. Matkustuspäivät ovat aina vähän
väsyttäviä mutta Annikki tietää, että lomamatkan
pitkäaikaiset, virkistävät vaikutukset alkaisivat tuntua jo kotiin pääsyä
seuraavana päivänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti