Hae tästä blogista

torstai 20. lokakuuta 2016

8. päivä: Altopiano di Golgo

Susivuorten ajaessa uudemman kerran Triein läpi, Annikki huomaa pizzerian opaskyltin, joka jäi pimeässä viimeksi huomaamatta. Se, ettei Da Salvatorea pari iltaa sitten löytynyt, ei ollut suurikaan vahinko sillä kylän toinen pizzeria tyydytti täysin Annikin ja Vilhon tarpeet. Pizzeria L’Eliseon edustalla seisova oransseihin haalareihin sonnustautunut kaveri näyttää tunnistavan ohiajavat Susivuoret.

Annikki ja Vilho jatkavat nyt matkaansa Trieitä vuoren rinteellä korkeammalla olevaan Bauneihin. Bauneista alkaa serpentiinitie, joka vie Altopiano di Golgo nel Supramonte di Bauneihin. Ennen ylätasangolle pääsyä Vilho haluaa välttämättä kiipeämään macchian peittämälle rinteelle. Annikki pääsee nelisorkkaisten kulkemaa uraa pitkin rinnettä ylöspäin mutta helppoa se ei hänelle ole. Sepelimäisen terävät kivet liukuvat jalkojen alta ja Annikin on vähän väliä tartuttava rinteen peittäviin macchia-pensaisiin päästäkseen eteenpäin. Macchia-vyöhykkeen yläpuolella siintää pyöreä kalliopaasi, jonka ympärillä pyörii kaksi suurta petolintua mutta Annikki ei tohdi jatkaa kipuamistaan sinne asti. Vilhon suureksi harmiksi Annikin on käännyttävä takaisin päästäkseen ehjänä alas tienlaitaan. Alaspäin pääsy on nimittäin vieläkin hankalampaa kuin rinnettä ylös kapuaminen. Retkeilyreittejä käyttäen meno voisi olla sen puolesta helpompaa, ettei tarvitsi pujotella enimmäkseen piikikkään kasvillisuuden seassa mutta reitit kulkevat täälläpäin järjestään vieläkin jyrkemmillä rinteillä eivätkä ole mitenkään helppoja.

Altopianolla Susivuoria on vastassa puolenkymmentä aasia. Ne tungeksivat Annikin ympärillä heti hänen noustessaan autosta. Kun Annikilla ei ole antaa niille herkkupaloja, ne eivät onneksi ala seurata häntä pienelle 1600-luvulla pystytetylle kivikirkolle, jonka edessä “betile”. Pieneen kivipaateen on uurrettu ihmiskasvot ja sen oletetaan olevan Shardana-kulttuurin tekoa noin 3500 vuoden takaa.  Annikki sulkee huolellisesti San Pietrolle omistettua kirkkoa ympäröivässä kiviaidassa olevan portin, jotteivät paaden tuntumassa kirmailevat possut pääse kirkkopihaan.

Mustia ja vaaleanruskeita sikoja on lisää kiviaidan ulkopuolella tonkimassa maata suurten puiden alla. Vilho keksii, että puissa on pieniä pyöreitä hedelmiä. Annikin huomattua, että possut ovat kovasti ruskeanvihreiden, vähän omenaa muistuttavien hedelmien perään, hän pyytää Vilhoa kurkottamaan puun yläoksille saadakseen niitä lisää.  Siat ovat vähän arempia kuin aasit mutta tulevat juoksujalkaa nappaamaan Annikin maahan niille heittelemiä hedelmiä.

Golgossa on Euroopan syvimmäksi mainittu, karstimaahan muodostunut kuilu, Voragine di Su Sterru. Lähes 280 metriä syvälle kuilulle johtavan polun varrella on myös kallioon uurtuneita allasmaisia muodostelmia, joita on käytetty vesivarastoina. Susivuorten palatessa autolleen, Annikki harmittelee, ettei muistanut ennen matkaa tutkia kirjaansa Välimeren alueen puista ja pensaista. Polun varressa on mansikkapuiden ja katajaa muistuttavien erilaisten havupuiden lisäksi monta erikoisen näköistä pensasta, joita hän ei tunnista.

Autolla iso läikikäs emäsika piirittää Vilhon, joka pääsee sitä pakoon kun Annikki houkuttelee sian toisaalle parilla rosmariinikeksillä. Golgossa olisi nuragheitakin ja kuvien perusteella hyvin kaunis ranta, Cala Goloritze. Sinne on kuitenkin ainakin tunnin patikointi ja kun päivä on jo pitkällä iltapäivän puolella, Susivuoret päättävät suunnata kotia kohti.

Bauneissa he kuitenkin valitsevat tien, joka vie alas merenrantaan. Vuoren kupeessa kiemurtelevalta tieltä on hieno näkymä alas laaksoon, jossa Susivuorten huvila on, sekä merenlahdelle Arbataxin satamaan. Vilho ajaakin Arbataxiin koska haluaa välttämättä viedä tyhjät viinipullot kierrätyskeskukseen eikä jättää niitä kaikkia huvilan lasinkeräysastiaan, joka alkaakin olla aika täynnä. Huvilassa on kyllä yksityiskohtaiset ohjeet jätteiden lajittelusta mutta “Kierrätys-Krokotiili” ei kerro sitä, minä päivänä mitäkin kierrätysastiaa tullaan tyhjentämään.

Tyhjistä pulloista päästyä ilta kuluu mukavasti terassilla uuden valkoviinipullon ääressä Champions Leaguen pelejä seuraten. Annikki on tosin hermostua kun nettiyhteys yllättäen katkeaa. Tekstiviesti huvilan emännälle korjaa kuitenkin nopeasti asian ja Susivuoret ovat taas mukana kuin “Il numero uno dei numeri uno” eli Gigi Buffon turvaa Juventuksen  0-1 voiton Olympique Lyonnais’ta.

Ei kommentteja: