Hae tästä blogista

keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

3. päivä: Nagycsarnok eli Annikin ihana aamu suuressa kauppahallissa

Maanantaina Nagycsarnok eli suuri kauppahalli on jälleen auki ja Vilho on tuskin perässä pysyä kun Annikki kiiruhtaa sinne heti aamiaispöydästä noustuaan. Annikki on elementissään kierrellessään alakerroksen elintarviketiskiltä toiselle. Hänen ostoskassinsa täyttyy ripeään tahtiin monenmoisista vihanneksista ja lihatuotteista. Siipikarjatiskeillä hän tutkii hyvännäköisiä ankan rintapaloja mutta jättää ne sittenkin ostamatta. Ankkaruokien valmistaminen kun johtaa helposti siihen, että koko keittiö on rasvan peitossa. Myös ankanpäät ja siansorkat saavat jäädä tiskille. Pohjakerroksen kalatiskeillekään ei ole nyt asiaa sillä aineksia alkaa olla kymmenen hengen illalliskutsuja varten. Muutama paprikatahnaputkilo ja paprikajauhepussi isoon kassiin vielä sentään mahtuu.

***
Ennen kuin Annikki alkaa valmistaa runsasta illallista, Susivuoret käyvät kävelyllä. Magyar nemzeti múzeumin eli Unkarin kansallismuseon kohdalla ei pysähdytä tälläkään kertaa vaan vasta Astoria-hotellin luona. Annikki tähyilee hotellin sivukadun puoleista seinää mutta sieltä ei enää löydy sirppiä ja vasaraa, jotka olivat vielä paikallaan kun Annikki asui hotellissa. Vilhoa näyttää hymyilyttävän kun Annikki yrittää tunnistaa muitakin paikkoja nuoruuden Budapestin matkaltaan. Haalistuneiden neuvostosymbolien lailla monet niistä lienevät aikaa sitten kadonneet. Kuten ainakin se salakapakka vanhassa juutalaiskaupunginosassa tai taidegalleria, jonne hän kävi budapestiläispojan kanssa kauppaamassa grafiikanlehtiä.

Art nouveau -rakennuksia ihmetellen Annikki ja Vilho päätyvät taas Tonavan rantaan. Széchenyi lánchidin eli Ketjusillan kohdalla he kääntyvät takaisin sillä ilmassa alkaa olla sateen uhka. Annikki pääseekin pian testaamaan Vilholta joululahjaksi saamaansa punaista matkasateenvarjoa. 

***
Illalla Annikki on hermostua kun Vilho kaivaa läppäristään toinen toistaan hullumpia versioita unkarilaisista laulusta Kicsit szomorkás. Sen bossanovasovitus vielä menettelee mutta muut esitykset ovat todellisia korvamatoja. Aivan kuten se suomalaisille tutuin versio eli Johnnyn esittämä Ihana aamu.

Ei kommentteja: