Hae tästä blogista

tiistai 14. huhtikuuta 2015

13. päivä: Egerin aurinko

Eilisiltaisen tuhlaamisen jälkeen - menihän Susivuorten mahtavaan illalliseen juomarahoineen peräti 10 000 forinttia eli vähän yli 30 € - forintit alkavat olla vähissä ja Annikki päättää maksaa majapaikan euroilla. Nyt viisikymppinen on iso raha ja sen sijaan Annikin on etsittävä eurolompakostaan kahdenkympin seteli ja pyydettävä Vilholta sen jatkoksi muutama kolikko. Vaikka Budapestissäkin majoittuminen ja varsinkin ravintolassa syöminen on halpaa Suomen hintatasoon verrattuna, muualla Unkarissa se on todella edullista. Etsiessään Egeristä yöpaikkaa, Annikki jopa hylkäsi muutaman muuten passelilta vaikuttavan hotellin ja vierastalon liian halvalta tuntuvan hinnan takia.

Tähtikirkasta yötä on seurannut aurinkoinen ja lämmin päivä. Annikki ja Vilho käyvät katsomassa Egerin minareettia tarkemmin auringonloisteessa mutta sen parvekkeelle kaksikkomme ei kiipeä. Sen sijaan Annikki lähtee kapuamaan löytämäänsä oikopolkua kaupunkia ylhäältä päin hallitsevalle linnalle.  Kinttupolku nouseekin niin jyrkästi, että Annikki on vaarassa lentää selälleen ja vieriä rinnettä alas ryteikköön. Hetken huokaistuaan ja lintujen aamukonserttia kuunneltuaan hän kuitenkin onnistuu ponkaisemaan linnanportin edessä olevalle tasanteelle Vilho perässään.

Moneen kertaan uudelleenrakennettu Egerin linna ei itsessään Susivuoria niin kovasti kiinnosta mutta linnalta on hyvät näkymät kauniiseen kaupunkiin ja sitä ympäröiville kukkuloille viinitarhoineen. Hetken kirkon raunioilla ja linnanmuureilla kierreltyään kaksikko laskeutuu takaisin kaupunkiin kuljeskelemaan sen sievillä kujilla. Mukavan pienen vanhan kaupungin lisäksi matkailijoita vetää Egeriin sen turkkilainen kylpylä ja Szépasszonyvölgyn eli Kauniiden naisten laakson lukuisat viinikellarit. Vaikka Susivuoria tuntuvat aina viinit kiinnostavan, he eivät ryhdy Egerin viinien maisteluun kaupungin viinibaareissa tai läheisillä viinitiloilla. Egerin ja sen koillispuolella oleva Tokajin viinialueet vaatisivat perusteellista paneutumista ja siihen ei Susivuorten aika ja maltti tällä kertaa riitä. Kenties retken Unkarien pohjoisille viinialueille voisi yhdistää suunnitelmissa olevaan Puolan ja Karpaattien kierrokseen?

Ei kommentteja: