Vaikea uskoa, mutta Portugalissa opettajien
palkat ovat paljon paremmat kuin Suomessa. Vai mikä on sitten selitys siihen,
että opettajatar asuu yksinään suurta taloa ja ajelee bemarilla töihin. Tai
sitten huoneiden vuokraaminen matkalaisille lyö leiville. Tosin sitäkin on
vaikea uskoa kun yöpyminen B&B Magnoliassa maksaa 40 €. Voisiko majoitustuloilla ylläpitää suurta
taloa uima-altaineen, palkata siivoojaa ja vieläpä rakennuttaa kuudes kylpyhuone?
Matkalaisemme ovat löytäneet tiensä
tyylikkääseen B&B:hen Leirian laitamilla. Kaupunkiin tutustutaan vain pikaisesti
ajamalla auringon laskiessa kauppaan hakemaan iltapalaa ja sitten
linnoittaudutaan huoneeseen. Ennen Champions Leaguen pelien alkamista ehditään lojua hetki isossa kylpyammeessa elpymässä
päivän ajeluista.
Seuraavana aamuna kylvyn elvyttävästä vaikutuksesta
ei ole enää tietoakaan ja Annikki manaa illallista intoaan selvittää ruby- ja
tawny-portviinien eroja. Onneksi aamiaisella tarjottu vastapuristettu
appelsiinimehu ja café com leite piristävät
ja kohta ollaan valmiina jatkamaan matkaa pohjoiseen.
Päivän ohjelmaksi muotoutuu sen suuremmitta
suunnitteluitta ajomatka Guimarãesiin. Sää ei suosi poikkeamista
raunioita tai pyhätöitä katsomaan. Välillä vettä tulee aivan kaatamalla ja on parasta pysähtyä odottamaan
rajuimman kuuron laantumista. Sade ei taukoa kokonaan silloinkaan kuin noustaan
matalalla roikkuvien pilvien ylle Luson kylpyläkaupunkiin.
Luson vesi on kuulua mm. reumatismia parantavista
ominaisuuksistaan. Annikki ei kuitenkaan jaksa nousta autosta hakeakseen Fonte
São João –lähteestä tätä lääkettä vaikka sille tuntuisi olevan tarvetta. Eipä
taida moni muukaan arvostaa Luson vettä samaan tapaan kuin muutama vuosikymmen
sitten. Kylpylä Termas de Luso näyttää olevan auki vilkkaimman kesäkauden
päätyttyäkin mutta ainakin pari kolme kylpyläkaupungin hotellia näyttää
sulkeneen ovensa lopullisesti.
Vilhon ohjatessa menopelin takaisin Mealhadan
pikkukaupungin läpi menevälle tielle, Annikki laskee tienvarren ravintoloita,
jotka kaikki tarjoavat paikallista erikoisuutta, kokonaisena grillattua juottoporsasta.
Leitão-kyltein varustettuja ravintoloita on tässä kaupunkipahasessa toistakymmentä. Mealhadan
herkun täytyy olla niin hyvää, että sitä tullaa syömään kauempaakin. Annikki ja
Vilho sen sijaan eivät tunne tarvetta pysähtyä syömään tukevaksi epäilemäänsä
lounasta. Sitä tietysti kohta kadutaan.
Nälän tosissaan kurniessa, ruokapaikkaa ei niin vain
löydetäkään. Matkan varren ravintolat ovat joko kiinni tai niiden pihat ovat
täynnä rekka-autoja. Annikki ei tällä kertaa tunne vetoa lounastaa rekkamiesten
seurassa eikä usko, täällä sianliharuokien ydinalueella rahtarien suosimista
paikoista saisi mitään porsaankyljystä kevyempää purtavaa. Lopulta ruokapöytään
päästään São João da Madeiressa kellon käydessä kolmea.
Portoa lähestyttäessä sade ja tuuli ovat niin
häiritseviä, että kaksikkomme tuumaa, että olisi parempi jättää tulviva ja
ruuhkaiseksi käyvä paikallistie ja kääntyä Porton keskustan ohittavalle moottoritielle.
Auton navigaattorikin on päätöksestä hyvillään ja lyhentää matka-aikaa määränpäähän
parilla tunnilla. Vajaan kolmen euron lasku hurauttamisesta kuusikaistaista
moottoritietä pitkin Guimarãesiin hoitui autoon asennetulla laitteella. Tietullimaksu
velotettaisiin visakortilta eikä sitä tarvitsisi mennä erikseen maksamaan
postikonttoriin.
Perillä Guimarãesissa sade vihdoin lakkaa ja Annikki
ja Vilho saattavat kastumatta raahata lukuisat pakaasinsa hotelliin. Heti
hotellihuoneeseen astuttuaan, Vilho toteaa kylpyhuoneen yksinään olevan isompi
kuin yhtä halpojen ketjuhotellien huoneen ja kylpyhuoneen yhteensä. Tänne
kelpaisi levittää tavaransa. Annikkia taas miellyttää se, että kahteen suuntaan
antavista ikkunoista näkyy Castelo ja pari muutakin kaupungin päänähtävyyttä. Kaupunkiin
tutustumisen voisi aloittaa sängyssä maaten.
3 kommenttia:
Olen lapsuuden Asterix-lukusessioista asti halunnut nähdä kun kokonaista juottoporsasta grillataan oikeasti (ja aina vähän epäillyt, että ei niin ikinä missään kuitenkaan tehdä). Näillä kulmin siis sekin on mahdollista.
Totta se on!
Tosin Asterix ja hänen ylipainoinen (!) kaverinsa söivät yleensä täysikasvuisia villisikoja. Annikki ja Vilho ovat päässeet lähimmäksi sellaista kokemusta tilatessaan kokonaisena grillattua possua Espanjan Segoviassa. Pöytään kannettu puolikas pikkuporsas kärsineen ja sorkkineen vihlaisi "Babe - urhea porsas" -leffan nähnyttä petoeläintäkin mutta huippuherkullinen maku sai nopeasti unohtamaan lihansyönnin eettisen arveluttavuuden.
Ihan totta, paljain nyrkein tyrmättyjä villisikojahan ne olivatkin. Mutta kokonaista possua yhtä kaikki. Nyt oli muuten ilmestynyt ensimmäinen Asterix, johon ei ole sotkeentunut sen enemää Goscinny kuin se toinenkaan tyyppi, Uderzo, vai mikä lie. Toinenhan on jo kupsahtanutkin, mutta se henkiin jäänyt, vissiin toi viimeksi mainittu, oli vahdannut kyllä tarkasti mitä uudet kuvittajat tekivät ja niinpä tässä uusimmassa Asterixissa ei kuulemma ole mitään eroa entisiin.
Lähetä kommentti