Hae tästä blogista

tiistai 29. lokakuuta 2013

12. päivä: Santiago de Compostela


Missä ovat kaikki papit, munkit, nunnat ja muut alan ammattilaiset? Catedral de Santiago de Compostela ympäristöineen on kuin mikä tahansa eiffeltorni tai bigben. Kamerakauloja pyörii katedraalin fasadia kuvaamassa, teinijoukko hihkuu ryhmäkuvassa ja pari aasialaisturistia tutkii karttaansa. Mikään ei tunnu viittaavaan siihen, että ollaan yhden tärkeimmän pyhiinvaellusreitin päätepisteessä. Aivan kuin katedraali ei olisikaan toiminnassa oleva katolinen kirkko. 

Praza de Obradoirolle valuu kyllä katedraalin sivulla olevasta portista harvakseltaan El Caminon taivaltaneita reppuselkiä mutta aistittavissa ei ole sellaista uskonnollista innostusta kuin Annikki havaitsi muutama päivä sitten Portugalin Fátimassa. Ehkä pyhiinvaeltajat ovat niin väsyksissä pikateiden laidalla taivaltamisesta tai sitten Apostoli Jaakobin haudalle saapuminen on niin yksityinen kokemus, ettei se näy mitenkään nykyajan pyhiinvaeltajan kasvoilta.

Välttääkseen pitkän eksistentiaalis-sosiologis-modernistisen keskustelun Vilhon kanssa, Annikki pitää mietteensä suorituskeskeisistä downshiftaajista ominaan ja keskittyy tahollaan tutkimaan katedraalin arkkitehtuuria. Ilman mitään keskustelua Annikki tietää, ettei Vilhokaan ole järin innostunut siitä, miten katedraalin romaaniset ja myöhemmät goottilaiset muodot on kuorrutettu kullatuilla barokkikiemuroilla.

Kryptassa, jossa apostolin hauta ja uskovaisille niin tärkeä pyhäinjäännös sijaitsevat, on jälkiä 800-luvun kirkkorakenteista. Pääalttari, jonka taakse pyhiinvaeltajat nousevat halaamaan Pyhän Jaakobin patsasta, on taas monen aikakauden tyylien ylenpalttinen kerrostuma.

Vilho on jo jatkamassa matkaa kun Annikki huomaa katedraalin katossa erikoisen vinssisysteemin. Sehän laite, jolla katedraalin valtavaa botafumeiroa saadaan keinutettua. Suitsutusastia ei ole nyt paikallaan sillä sitä käytetään vain suurimpina juhlapyhinä.

Lokakuun loppupuolen maanantai ei selvästikään ole mikään erikoinen juhlapäivä. Sen Annikki ja Vilho huomasivat jo syödessään lounasta pelkistetyssä ruokalassa rakennusmiesten ja liikennepoliisien seurassa. Tosin suomalaisen mittapuun mukaan 8 €:n lounas alkuruokineen, jälkiruokineen ja viinilasilliseen on juhla-ateria.

Ei kommentteja: