Hae tästä blogista

tiistai 22. lokakuuta 2013

5. päivä: Vamos a praia oh oh oh oh: Praia da Marinha


Aurinko paistoi jälleen pilvettömältä taivaalta ja Annikki pääsi aloittamaan päivän lempipuuhillaan eli kissan ruokkimisella ja pyykin ripustamisella ulos kuivumaan. Vilhokin nousi ripeästi aamiaiselle kun Annikki ilmoitti päivän retkikohteeksi Lagoan Praia da Marinhan, Portugalin kenties kuvatuimman rannan.

Mutta olisiko päivä sittenkin liian tuulinen rantalomailuun? Saksalaispappa sai tosissaan pitää lakistaan kiinni istuessaan jyrkkien rantakallioiden laella olevalla praian piknikpaikalla. Toisaalta vieressä loikoilevat kaksi kissaa eivät tuulesta piitanneet. Näkymät alas rantaan olivat sen verran huikaisevat, Annikki ja Vilho päättivät ainakin käydä kävelemässä rannalla ja ihmettelemässä lähemmin vedestä kohoavia kalliomuodostelmia.

Alas rantaan pääsi mutkittelevaa polkua ja portaita pitkin. Puolimatkassa ei enää tuullutkaan ja keltaiselle hiekalle päästyään pariskuntamme voi todeta sään olevan mitä parhain rannalla oleskeluun ja aalloissa keinumiseen. Atlantin aaltojen kanssa piti vain olla tarkkana,  ettei satuttaisi itseään teräviin rantakallioihin. Uimatossut ovat tarpeen kun voimakas maininki horjuttaa merestä nousevan uimarin tasapainoa. Pari kertaa iso aalto oli heittää Annikin pyrstölleen rantaveteen. Onneksi Annikin turkoosi, veden väriin hienosti sointuva uimapuku varjeltui hieroutumasta rosoisiin kiviin.

Rannan hiekkakaan ei tärvännyt  Annikin uutta uimapukua. Praia da Marinhan hiekka on hienoa, muttei niin hienoa kuin itäisen Algarven rantojen valkoinen hiekka, joka tunkeutuu uimapuvun kankaankin sisään. Marinhan hiekka tarttuu vain märkään tai aurinkovoiteen peittämään ihoon ja irtoaa pudistelemalla ja vedellä huuhtomalla. Hienonhienoa valkoista hiekkaa sen sijaan löytyy rantavarusteista kaikista puhdistusyrityksistä huolimatta vielä koti-Suomessakin.

Vilho ei uimahousujaan eikä vaatteitakaan varjellut vaan makaili huolettomana hiekalla Annikin rakentaessa suurta hiekkalinnakompleksia. Vaikka Annikki on aina innokkaana lähdössä uimarannalle, ei se sitä tarkoita, että hän jaksaisi montaa minuuttia lojua toimettomana auringossa. Kun on uitu ja snorklailtu pari kertaa ja syöty kaikki eväät, rakennetaan hiekkakaupunki. Sitten Annikki onkin jo valmis lähtemään.

Rantaelämää jatkettiin asunnolla merellisen päivällisen merkeissä. Keittiössä oli kaikki lieden levyt käytössä Annikin valmistaessa simpukoita valkoviinissä, valkosipuli-yrttimarinoituja jättikatkarapuja ja muita Alentejon valkoviinin kanssa sopivia herkkuja. 

Ei kommentteja: