Hae tästä blogista

tiistai 26. maaliskuuta 2019

5. päivä: Trajanuksen riemukaaren alta Avellinon pähkinälehtoiihin

Sää on aamulla viileä ja tuuli on yltynyt niin navakaksi, että Annikki kattaa aamiaisen terassin sijaan sisälle keittiön pöydän ääreen. Aurinkoiset päivät maaseudun rauhassa Molisessa ovat tällä erää ohitse ja Annikki ja Vilho jatkavat kiertomatkaansa kohti Campaniaa.

Vuorimaisemat ovat pilvisenäkin päivänä komeat Molisen ja Campanian rajamailla.
Seutu ei ole Susivuorille entuudestaan tuttua ja summamutikassa he päättävät pysähtyä Beneventossa. Pysähdys on lyhyt ja Annikki käy nopeasti nappaamassa pari valokuvaa L'arco di Traianosta. Kovassa tuulessa hän ei jää tutkimaan sen tarkemmin lähes kaksituhatta vanhaa riemukaarta. Valokuvista voi sitten illalla katsoa kaaren marmorireliefeissä kuvattuja keisari Trajanuksen edesottamuksia.

Vilho nostaa hetkeksi jalan kaasulta kun Annikki osoittaa Pietrelcinan tienviittaa. Vaikka Susivuoria kiinnostaakin Padre Pioon liittyvät ilmiöt, he eivät nyt poikkea varsinkin täällä eteläisessä Italiassa erittäin suositun pyhimyksen synnyinkylään. Annikki on lukenut vaatimattoman kapusiinimunkin elämäkerrankin mutta ei muistanut, että Pietrelcina on Campaniassa eikä Pugliassa kuten San Giovanni Rotondo.  Tämä kylä syrjäisine luostareineen oli puolestaan paikka, jossa Padre Pio teki varsinaisen elämäntyönsä. Nykyään San Giovanni Rotondo on Padre Pio -kultin ympärille kasvanut pikkukaupunki, jonne Susivuoret tekivät omanlaisensa pyhiinvaellusmatkan kymmenisen vuotta sitten.

Beneventosta on nopeampikin reitti Avellinon provinssiin mutta Susivuoret ajelevat tapansa mukaan maksuteitä vältellen kohti Lauroa. Vilhon tivaamisesta huolimatta Annikki ei tahdo muistaa, millainen asunto Susivuoria mahtaa Laurossa odottaa. Annikki osaa kertoa vain sen,  että mahdolliset ruokaostokset kannattaisi tehdä ennen majoittumista muutaman tuhannen asukkaan kaupunkiin Napolin takamailla.

Monteforte Irpiniassa suurin osa liikkeistä on ”pomeroimassa” eli kiinni puolenpäivän ja noin iltaneljän välillä. Susivuoret sattuvat kuitenkin huomaamaan, että yksi sen ruokakaupoista noudattaa orario continuatoa. Niinpä Vilho kaartaa pienen marketin pihaan ja Susivuoret saavat täydennettyä ruoka- ja juomavarastonsa. Ostoksia maksaessaan Annikki yrittää kertoa, ettei ole kiinnostunut hankkimaan Penny Marketin kanta-asiakaskorttia. Kassarouva saa kuitenkin alennuksia lupaamalla Annikin täyttämään korttilomakkeen ja niin Annikilla on kokoelmissaan yksi italialainen kantiskortti lisää.

Uneliaasta pikkukaupungista Annikin ja Vilhon matka jatkuu loiville rinteille, joilla on hehtaarikaupalla lehtipuuviljelmiä. Auringon puoleisilla alarinteillä puissa  alkaa olla lehtiä ja Susivuoret tunnistavat ne puumaisiksi pähkinäpensaiksi.  Mutta mehän olemmekin jo Avellinon provinssissa, jossa sijaitsee jo antiikin aikana hasselpähkinöistään kuulu Avellan kaupunki, Vilho tietää kertoa.

Ei kommentteja: