Hae tästä blogista

lauantai 23. maaliskuuta 2019

2. päivä: Molisen nähtävyyksiä I — Maria Santissima Addolorata di Castelpetroso

”Il Molise non esiste”, sanotaan Italiassa. Italialaisten mielestä vasta 1963 perustettua Molisea ei ole olemassakaan. Sitä ei pidetä oikeana maakunta ja moni kuvaa Molisea jotenkin luonteettomaksi vaikkapa verratuna sen naapurimaakuntiin Lazio, Abruzzi, Campania ja Puglia. Ainakaan vähän yli 300 000 asukkaan Molise ja sen pääkaupunki Campobasso eivät ole Italian suosituinta matkailualuetta. Väitetään jopa, että Molise on Euroopan alueista se, jossa käy vähiten matkailijoita. Annikki epäilee tätä tietoa ja on varma, että esim. Etelä-Pohjanmaa vie helposti voiton Molisesta tässä kisassa.

Annikki ei kuitenkaan pysty kertomaan Vilholle sen paremmin Molisen kuin Etelä-Pohjanmaan nähtävyyksistä. Kauniiden vuorten lisäksi hän arvelee Molisesta löytyvän samnilaiskaupunkien antiikinaikaisia raunioita. Molise osoittautuukin hyvin vuoristoiseksi seuduksi. Vilhon vääntäessä rattia, Annikki osoittelee kahdessa suunnassa näkyviä lumihuippuisia vuoria. Päivä on niin lämmin ja aurinkoinen, että Annikin on vaikea uskoa, ettei lumi ole kokonaan sulanut vuorenrinteiltä. Vaikka Campobassoa kohti menevä tie väliin mutkittelee rinnettä ylös, ei se onneksi vie korkeimmille huipuille. Susivuorilla ei nimittäin ole autossaan lumiketjuja, jotka tiheään toistuvien liikennemerkkien mukaan ovat pakollinen varuste jos tiellä on lunta tai jäätä.

Isernian provinsissa, Castelpetrosossa Annikki muistaa, että täällä on yksi Italian tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista. Kun vastaan tulee sopivasti opaskylttikin, Vilho kääntää auton ylärinteeseen, jossa näkyy La basilica santuario di Maria Santissima Addolorata. Molisen suojelijalle pyhitetty uusgoottilainen kirkko ei itsessään ole Annikista erityinen nähtävyys ja Susivuoret käyvät siinä vain nopeasti. Castelpetrosossa vuonna 1888 tapahtuneen Marian ilmestymisen vuosipäivä oli jo eilen ja basilikassa ei ole nyt kuin pari henkeä rukoilemassa. Kukaan ei näytä olevan kävelemässä basilikaa vähän ylempänä rinteessä olevalle ilmestysmisluolalle, ja Susivuoretkaan eivät tuuliseksi muuttuneessa säässä poikkea sinne.

Ei kommentteja: