Hae tästä blogista

perjantai 22. maaliskuuta 2019

1. päivä: Terracinan mansikkamaille

Vilhon tarkkailessa auton sivu- ja taustapeilejä, Lancia’oja ja Fiateja suhahtelee ohi vasemmalta ja oikealta. Annikilta kestää taas sen puolisen tuntia ennen kuin hän osaa olla hätkähtämättä auton takapuskuriin liimautuvaa, välitöntä ohitusta kärkkyvää, kännykkäänsä räpläävää italialaiskuskia.

"Siisilialaisen" ajokortin haltijana Vilho kyllä selviää rallista Rooman kehätiellä. Annikin täytyy vaan malttaa olla antamatta ajo-ohjeita ja seurata liikaa kommentoimatta opasteita. Etelään menevä Via Pontina on Campoverden tietämillä poikki ja Susivuoret joutuvat lähempänä merenrantaa kulkevalle strada provincialelle. Samoin kuin strada statalen, sen päällyste on surkeassa kunnossa. Mutta kuten aina Italiassa, Annikkia ihmetyttää eniten paikallisten tapa kylvää tienvarret täyteen roskaa. Italia on totta tosiaan merkillisen ristiriitainen maa kuten Vilholla on tapana toistella. Uskomattoman luonnonkauneuden ja maalauksellisen hienojen kaupunkimiljöiden keskeltä löytyy aina muoviroskaa, hylättyjä skoottereita, puhkiruostuneita kylttejä ja romahtaneita taloja.


La Fragola Favette di Terracina

Eteläinen Lazio näyttää olevan manner-Italian vihannesaitta. Tyrrhenanmeren ja Apenniinien välisellä tasangolla on tuhkatiheään kevyitä kasvihuoneita ja pelloilla kasvavat jo kaalit, artisokat ja perunat. Terracinaa lähestyttäessä Annikki tähyilee, näkyisikö joukossa mansikoita. Yksinomaan täällä Pontinan tasangolla kasvatettavat Favette-lajikkeen mansikat ovat kuuluja koko Italiassa.

Annikki saa La Fragola Favette di Terracina -rasiallisensa Susivuorten pysähtyessä pikaisille ruokaostoksille Terracinan tasangolla sijaitsevaan osaan. Annikin Terracinasta vuokraama asunto on ylärinteessä aivan kaupungin historiallisen keskustan kupeessa ja sieltä ei enää tänään lähdettäisi hakemaan mansikoita ja muutakaan iltapalaa.





Ei kommentteja: