Hae tästä blogista

keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

6. päivä: Ruotsalaisnaisten kanssa Tauranossa

Vain viidenkymmenen kilometrin päässä Napolissa sijiatsevassa Laurossa on niin mukavan rauhallista, etteivät Susivuoret keskiviikkona lähde sieltä naapurikylää kauemmaksi. Vesuviuksen ympäristöä lähdettäisiin kiertämään vasta kun sää vähän paranee.

Vanhan linnanportin kautta Susivuoret pääsevät suoraan pikkutielle, joka vie parin kilometrin päähän ylös Tauranoon. Annikki muistaa nähneensä alempana kulkevalla päätiellä roomalaiselle villalle osoittavan kyltin. Hänen vaatimattomiksi arvelemat roomalaisrauniot kelpaavat Susivuorille tuulisen päivän pääkohteeksi.

Annikki on yllättynyt, että roomalaishuvilan jäännöksille vie siististi laatoitettu kävelytie ja rauniot ovat katettu. Se, että jyrkässä rinteessä olevia huvilanraunioita ympäröivän aidan portti on tiukasti lukossa, ei häntä yllätä. Varmasti näitä vasta 1980-luvulla esiinkaivettuja raunioita pääsisi katsomaan niiden päälle rakennetuilta kävelyrampeilta jos vain ottaisi yhteyttä oikeaan henkilöön Tauranossa. Annikki ei tätä vaivaa jaksa nähdä vaan tyytyy ilomielin kurkkimaan raunioita aidanraosta. Varsinkin kun hänen aluksi suljetuksi lippukioskiksi epäilemänsä rakennelma paljastuu kanakopiksi.

Roomalaisaikainen huvila on sitä vähän ylempänä sijaitsevan fransiskaaniluostarin mailla. Convento San Giovanni del Palco perustettiin pitkälti yli tuhat vuotta myöhemmin kuin roomalaishuvila, mutta molemmissa vallitsee nyt sama raukea tunnelma. Vaikka luostari on täysin toimintakunnossa toisin kuin vuosisatoja sitten tuhoutunut huvila, on senkin loiston päivät kaukana takanapäin. Annikki voi vain kuvitella hurmostilaa, jonka vallassa luostari perustettiin 1300-luvulla Brigida di Svezian innoittamana. Italilalaisethan tuppaavat ihastua silmittömästi ruotsalaisiin voimanaisiin. Heliga Birgitan jälkeen ylimääräistä säpinää ovat täällä aiheuttaneet mm. Cristina di Svezia (Drottning Kristina), Pippi Calzelunghe (Pippi Långstrump) ja Kajsa Bergqvist.

Ei kommentteja: