Hae tästä blogista

perjantai 7. huhtikuuta 2017

3. päivä: Knossos betonissa

Annikki on lievästi tyrmistynyt pääsylipun kovasta hinnasta. Viisitoista euroa tälllaisesta kohteesta! Olisi pitänyt lukea loppuun se pitkä lista perusteista, joilla vapautuu maksusta kokonaan. Takuulla olisin löytänyt proopuskan, jonka esitettyäni olisin päässyt ilmaiseksi sisään, Annikki manailee mielessään kaivaessaan lompakkoaan esiin. Toisaalta ostamalla 16 euron yhdistelmälipun pääsee myös Heraklionin arkeologiseen museoon, jonka pääsymaksu olisi yksinään 10 euroa.

Tolkuton lipunhinta on kuitenkin vain alkusoitto kaikelle sille hullutukselle, joka vallitsee Knossoksen arkeologisilla alueella. Tuhotöistään aateloidulta englantilaisarkeologi Sir Arthur Evansilta on selvästi loppunut kokonaan tolkku hänen tutkiessaan ja rekonsturuoidessaan tuhansia vuosia vanhoja raunioita, jotka hän väkisin tulkitsi kuningas Minoksen palatsiksi. Kyllähän Annikki sen tiesi, että Knossoksen ns. palatsialueella on railakkaasti mielikuvitusta käyttäen rakennettu “kopioita” alkuperäisistä, maantasalle sortuneista rakennuksista. Mutta mitään näin totaalista mielikuvituksen pakkomielteistä riemuvoittoa hän ei osannut odottaa. Annikki voisi jupista pitkäänkin Susivuorten nopeasti “Betoni-Evansiksi” eli tuttavallisesti “Benkuksi” kutsumansa Evansin Knossoksessa tekemistä kaivauksista ja ennen kaikkea hänen esittämistään tulkinnoista minolaiseksi nimeämästään kulttuurista. Mutta se ei ole tarpeen sillä siitä asiasta on kirjoitettu aivan tarpeeksi. Sen sijaan uusiin tutkimuksiin perustuvia, Evansin tutkimusmetodeja ja -motiiveja sekä ennen kaikkea hänen tulkintojaan kriittisesti arvioivia julkaisuja on yli sadassa vuodessa kertynyt yllättävän vähän.  Annikki yhtyy Vilhon hämmästykseen siitä, miten on mahdollista, että Benkun satuja kerrotaan edelleen täytenä totena eikä Knossoksen raunioista sanota mitään muuta kuin se, mitä Evans on tulkinnut niiden olleen.

Kaipa Knossoksen “minolaisesta kuninkaan palatsista” on jo Evansin aikana tullut sellainen “brandi”, jota ei ole vieläkään uskallettu uudistaa. Niin kauan kun kaikki Kreetalle rantalomalle tulleet, muinaiskulttuureista täysin piittaamattomatkin turistit vierailevat Knossoksessa, mihinkään päivityksiin tuskin ryhdytäänkään. Annikki tyytyy tähän toivoen, ettei hänen tarvitse kuulla Benkun prinsseistä ja kuningattarista enää sanaakaan.

Ei kommentteja: