Hae tästä blogista

perjantai 7. huhtikuuta 2017

1. päivä: Ensivaikutelma jälkikäteen eli Chaníasta Patsidesiin

Annikin myöntää, että Vilho on täysin oikeassa. Ensivaikutelma tulisi kirjata saman tien muistiin sillä muuten se ei olisi ensivaikutelma. Kirjausta ei kuitenkaan pysty koskaan tekemään silloin kuin astutaan uuden maan, kaupungin, kylän jne. maaperälle.
Susivuorten matkoilla nollahetki ei kuitenkaan ole se, jolloin he saapuvat uudelle lentokentälle. Se koittaa vasta sitten kun he ovat selviytyneet tavaroineen lentokentältä ja ajaneet vuokraamallaan autolla tai jollain julkisella liikennevälineellä majapaikkaansa. Susivuorten matka alkaa kun Vilholla on kädessään loma-asunnon avain ja Annikki sanoo ovea sulkiessaan hyvästit asunnon isäntäväelle. Silloin Annikki ja Vilho pystyvät kokonaisvaltaisesti  havainnoimaan uutta ympäristöä ilman, että täytyy keskittyä sellaisiin asioihin kuin papereiden allekirjoittaminen, oudolla autolla ajaminen tai reittiohjeet.
Toki Annikki jo astuessaan lentokoneesta ulos haistoi Kreetan ominaistuoksun. Kevään kukkaloiston aikaan se on sekoitus hunajaa, yrttejä ja lämpöä. Opastettuaan reitin Chanían lentokentältä saaren pohjoisrantaa seuraavalle pikatielle, Annikki voi Vilhon keskittyessä ajamiseen katsella navigaattorinsa lisäksi  maisemiakin. Ne ovat Chanían ja Réthymnonin välillä jylhän puoleisia. Lumihuippuisten Lefká Óri -vuorten jäätyä taakse, rantatie ylittää useita syviä rotkoja. Tummanvihreää macchiaa täplittävät lähes metrinkorkuiset sauniot ja muut keltaisena loistavat kukat. Phrygana-pensaikon peittämillä rinteillä kiipeilee  kirjavia vuohia ja  vihreimmillä laikuilla laiduntaa lampaita. Annikki hämmästelee sitä, miten siistiä kaikkialla näyttää olevan.  Edes Iraklionin öljysatamaa lähestyttäessä tienvarressa ei ole roskia. Monessa muussa Euroopan maassa vastaava alue olisi kylvetty täyteen muovipusseja ja muuta roskaa.
Muutaman hiljaisena olevan rantalomapaikan liepeillä näkyy auki olevia “minimarketteja”.  Ajettuaan pysähtymättä niistä ohi, Susivuorten tulevat katumapäälle. Heillähän ei ole mitään syötävää ja juotavaa ja varsinaiset ruokakaupat olisivat auki vasta huomenna maanantaina. Ajettuaan vahingossa ohitse Knossoksen liittymästä, kaksikkomme kuitenkin löytää paluureittiä etsiessään auki olevan puodin, josta he saavat kaipaamassa perustarvikkeet kuten vettä, valkoviinipullon ja purkillisen jättipapuja tomaattikastikkeessa.

Susivuorten loma alkaa puoli tuntia myöhemmin kun Vilho pistää Susivuorten vuokraamaan talon avaimen taskuunsa Annikin hyvästelessä isäntäväen. Koska jääkaapista löytyi monipuoliset iltapala- ja aamiaistarvikkeet, ei Susivuorten tarvitse lähteä etsimään ravintolaa tai toista minimarkettia. Annikki siirtää puutarhatuolit aurinkoon keittiönpuoleiselle terassille. Siellä on lintukiikarit ja valkoviinilasillinen käden ulottuvilla on hyvä kerätä (ensi)vaikutelmia Patsidesin kylästä ja Kreetasta.

Ei kommentteja: