Hae tästä blogista

perjantai 25. maaliskuuta 2016

6. päivä: Annikki ja hänen ajatuksensa hortoilevat Promenade Plantéella

Annikki ärtyy entisestään kun Vilho on koko aamun kuin puulla päähän lyöty. Mies ei kuule eikä ymmärrä mitään, mitä Annikki selostaa päivän ohjelmaksi. Annikki toteaa kuitenkin olevansa itsekin kovin väsynyt ja alamaissa ja suunnitelmat museokäynneistä hylätään kohtalaisessa yhteisymmärryksessä.

Annikin mieliala paranee vasta kun Susivuoret nousevat 12e arrondissementissä Coulée verte René-Dumont’ille eli Promenade Plantéelle. Käväisy viherraitin alla olevassa suuressa urheiluliikkeessä kuitenkin vahvistaa Annikin mielikuvaa siitä, että Euroopan talouslama vaikuttaa vahvasti myös Pariisissa. Ei Annikki itsekään raaski ostaa uutta paitaa Vilhon kymmenen vuotta sitten Paris Saint-Germainin Parc des Princes -stadionilta ostetun PSG-paidan päivittämiseksi.

Annikki on usein manannut sitä, mikä ihmeen kohtalotar ohjaa jalkapalloa satunnaisesti seuraavan kannattamaan jotain tiettyä - ja yleensä huonosti menestyvää joukkuetta. Jalkapallofaniushan kun on etupäässä pelkkää kärsimystä kuten Annikin tuttu italialainen viinintuottaja hänelle taannoin luennoi. Tämän venetolaisen viinitilallisen poika oli jo koululaisena intohimoinen interista ja tuohon aikaan Milanon Internazionale rämpi Italian Serie A:n kärkiviisikon, vai oliko se peräti kärkikymmenikön takana sarjataulukossa. Siitä huolimatta poika seurasi isänsäkin kärsiessä uskollisesti viikko viikosta ja pettymys pettymyksestä toiseen Interin pelejä. Annikin tuskaa tuottavaksi tifoamisen kohteiksi muodostuivat vuosia sitten - ja hänen tahdostaan täysin riippumatta -  Olympique Marseille ja Club Atlético de Madrid. Molemmat jalkapalloseurat ovat tuottaneet stadioneillaan Annikille unohtumattomia, suuren pettymykseen johtaneita elämyksiä. Sittemmin sekä OM että Atlético ovat jopa voittaneet maansa mestaruuden, samoin kuin Vilhon PSG, jonka kannattajat julistivat taannoin mieleenpainuvasti stadionillaan, etteivät "kaikki nämä vuodet ilman pokaaleja ole mitenkään vähentäneet meidän uskoamme seuraamme".   Annikin todellinen La squadra del cuore on tietenkin Chievo Verona, jonka pelejä hän on nähnyt useitakin Stadio Marc’Antonio Bentegodilla Veronassa. Chievo on Serie A:n parhaita joukkueita mutta kaudesta toiseen se joutuu kamppailemaan sarjapaikastaan suurseurojen ja median väheksymänä. Sinä päivänä   joka uskollisen kannattajan mielestä tietenkin joskus koittaa  kun Chievo voittaa Lo Scudetton, Annikki on taatusti juhlimassa sitä Veronassa.

Annikki on useasti pohtinut ex-kollegansa ja hyvän ystävänsä Juhanin kanssa sitä, että heidän olisi oman terveytensä kannalta parasta tyystin lopettaa jalkapallon seuraaminen. Mutta kaksikon suunnitelmat boikotoida milloin mitäkin MM- ja EM-kisoja tai mestareidenliigaa, Serie A:sta tai La Ligasta puhumattakaan, ovat vuosi toisensa jälkeen kuitenkin johtaneet siihen, että jokainen matsi katsotaan kisojen ja kauden katkeraan loppuun asti ja otteluita puidaan etu- ja jälkikäteen aina kun Annikki ja Barçaa kannattava Juhani tapaavat.

***

Illalla Ranskan EM-kisoihin valmistautuvat maajoukkueet pelaavat ystävyysotteluita. Turvatoimet ovat tietysti stadioneilla huipussaan eikä terroritekoja ole sattunutkaan sitten tiistaisten Brysselin pommi-iskujen. Sen sijaan uutiset kertovat että sekä Belgiassa että Ranskassa on pidätetty useita henkilöitä epäiltyinä sellaisten valmistelusta. Toinen illan uutisaihe on ranskalaisen ammattiyhdistysväen sekä lukiolaisten ja yliopisto-opiskelijoiden mielenosoitukset uutta, mm. viikottaista työaikaa pidentävää lakia vastaan. Suuttumus La loi El Khomria vastaan on saanut Pariisin koululaiset mellakoimaan ja polttamaan roska-astioita ja pari autoakin. Eipä taida mellakointi auttaa vaan Ranskassakin on ryhdyttävä palkanalennuksiin työttömyyden ollessa nyt huippulukemissa.

Useallakin tv-kanavalla tyylikkäästi pukeutuneet, vahvasti sanomaansa eläytyvät rouvat ennustavat huomiseksi pilvistä säätä ja muutamaa sadekuuroa. Kun mennään aikaisin nukkumaan, huominen pitkäperjantai olisikin mainio päivä käydä taidemuseossa, Susivuoret tuumivat Annikin hakiessa jääkaapista chablis-pullon.

Ei kommentteja: