Hae tästä blogista

lauantai 31. lokakuuta 2015

11. päivä: Torre D'en Galmes — talaiootit epäilyttävät Annikkia yhä enemmän

Annikki ja Vilho katsovat kuuliaisesti pari lyhyttä filmiä Torre D'en Galmesin lippupisteellä. Visuaalisesti talaiootti-kylän elämästä kertova pätkä on kiva mutta kummastakaan filmistä ei saa paljoakaan tietoa talaiootti-kulttuurista. Ei siitä taideta kovin paljon tietääkään mutta sekin auttaisi jos sanottaisiin, ettei talaioottien etnisestä alkuperästä, kielestä, uskonnosta, yhteiskuntajärjestyksestä, elinkeinoista jne. ole saatu selville mitään ja kaikki opasteissa esitetyt jutut ovat vain tulkintaa ja arvailua.

Annikki on parissakin lippukioskissa selaillut kirjoja, joissa esitellään lähinnä kuvin Menorcan talaiootti-kohteita mutta jättänyt yhden melko hyvältä vaikuttaneen teoksenkin ostamatta. Susivuoret yrittävät nimittäin noudattaa tiukkaa linjaa siinä, ettei kotiin hankita yhtään kirjaa ennestäänkin täpötäysiin kirjahyllyihin pölyttymään. Jos tuntuu, että on aivan pakko saada omakseen joku tietty kirja, on ensin päästävä eroon viidestä muusta teoksesta. Annikki on kantanut kassikaupalla kirjoja divareihin yms. mutta se on monin tavoin niin turhauttavaa puuhaa, että hän nykyään harkitsee tarkkaan kannattaako jonkun nopeasti lukaistavan opuksen takia ryhtyä tähän pakolliseen hävitysoperaatioon. Toki Annikki pystyy usein välttämään kirjojen hävityspakkoa lataamalla niitä punakantiseen Kindleensä, joka mahtuu kirjastoineen hän pienen yöpöytänsä laatikkoon.

***
Itse Poblado talayótico Torre D'en Galmesin laajalle alueelle levittäytyvä talaiootti-kylä on reilun puolen kilometrin päässä lippu- ja infopisteestä. Kylä on mäkisessä maastossa ja sen korkeimmalta kohdalta, vartiotornilta näkee merelle. Alueella on lukuisa jäännöksiä talaiootti-taloista,  joissa on asuttu ja joita on muuteltu vielä  roomalais- ja maurilaisajoilla. Myös asuin- ja varastoluolat ovat olleet talaioottikulttuurin tuhoutumisen jälkeen satoja vuosia uusiokäytössä. Eräässäkin kallioon hakatussa suuressa luolassa on toiminut oliiviöljyn puristamo.

Torre D'en Galmesissa on myös jäänteitä talaioottien veden keräyssysteemistä. Kallioon kaiverrettujen pienten pyöreiden altaiden ja niitä yhdistävien matalien kourujen avulla sadevettä kerättiin maanalaiseen säiliöön. Matalat altaat kuhisevat hyttysten toukkia ja Annikki pohtii liekö kylässä kärsitty esihistoriallisella ajalla malariasta. Seutu ei kuitenkaan ole mitään malariahyttysten suosimaa rämettä vaan ainakin nykyisin se on kuivaa sekametsää.

Se, että kylässä on niin monia asuinkerrostumia löytöineen vaikeuttaa entisestään sen esihistorian selvittämistä. Alueen laidalla on keskeneräiset arkeologiset kaivaukset ja Annikki epäilee, ettei niidenkään tuloksena talaiootti-kultturista saada mitään uutta tietoa. Kaivausten päätarkoituksena kun näyttää olevan rekonstruoida talaiootti-taloja vapaan mielikuvituksen pohjalta.

Ei kommentteja: