Hae tästä blogista

tiistai 27. lokakuuta 2015

8. päivä: Poblados talayóticos de Talatí de Dalt y de Torralba d'en Salort — talaiootti asettuu taloksi

Vaaleanpunaiset kyltit ohjaavat Annikin ja Vilhon Poblado de Talayótico de Talatí de Daltin lippukioskille, jonka takaovella makaa punakirjava kissa. Annikki ostaa kolmen euron pääsyliput ja saa englanninkielisen valokopion paikan esitteestä. Menorcalla kolmisentuhatta vuotta sitten vallinneesta talaiootti-kulttuurista tunnutaan tietävän kovin vähän. Jossain vaiheessa luultiin, että kivien siirtelyyn erikoistunut kansa olisi tullut saarelle Sardiniasta mutta sittemmin tämä teoria on hylätty. Pronssikaudella käytännössä kivikautta elänyt talaiootti-kulttuuri tunsi maanviljelyn mutta tuhottuaan metsät ja viljelysmaat kaskeamalla, sen pääasiallisen ravinnonlähteen kerrotaan olleen liha. Annikki vähän ihmettelee sitä, miksei missään mainita mitään kalaruoasta ja kalastuksesta. Luulisi lähivesillä riittäneen mereneläviä pyydettäviksi. Talaiootit ovat ilmeisesti saaneet joitain pronssiesineitä saarelle purjehtineilta foinikialaisilta, mutta mitä he ovat mahtaneet antaa vaihtotavarana? Kiviäkö?

Erilaiset kivirakennelmat sekä kallioon hakatut asuinluolat, haudat, kaivot ja ruokasiilot nimittäin ovat talaioottisen asuinpaikan tunnusmerkki. Asuinpaikoilla on tehty arkeologisia kaivauksia, tosin etupäässä vasta 1990-luvun jälkeen ja niistäkin tuntuu tuloksena olleen sangen ristiriitaisia tietoja ja tulkintoja viimeistään roomalaisten tuloon v.123 e.a.a. sammuneesta talaiootti-kulttuurista. Se, mitä Menorcan talaiooteista on tänä päivänä jäljellä, ovat heidän kivistä rakentamansa tornit eli talaiootit sekä kiviset taulat, hypogeumit, hypostylet ja navetat, jotka eivät siis tässä yhteydessä tarkoita karjasuojaa (katso Vilhon vauhdittomat vaellukset).

Talatí de Daltin esihistoriallinen asuinpaikka on Annikista todella kiinnostava sillä aivan vastaavaa kivikasakombinaatiota hän ei muista ennen nähneensä. Korkean, pyöreän talaiootin päältä näkee hyvin T-kirjaimen muotoisen, kahdesta valtavasta kivilohkareesta pystytetyn taulan sitä ympäröivine kehämäisine rakennelmiin. Vaikka taula on suuri, Annikki ei tahdo saada siitä kuvaa ilman, että taulan ympärillä pyörivä tukeva englantilaisrouva näkyisi sen takaa. Englantilaisparin jatkettua kierrostaan koko talaioottipaikka on Susivuorten ja nuorehkon ranskalaisparin hallussa. De Daltissa on säilynyt pari hypogeumia, luolamaista asumusta. Ranskalaispari on aivan tohkeissaan kun Annikki kutsuu heidät peremmälle talaiootti-taloon ja näyttää heille taskulampullaan sen kivistä keskipilaria, sivuluolaan louhittuja portaita ja seiniin kaiverrettuja koloja. Miestä naurattaa kun Annikki ei osaa vastata naisen kysymykseen kolojen tarkoituksesta vaan sanoo olevansa täällä vain "concierge" eikä talon asukas.

Vaikka talaiootti ja taula ovat vaikuttavan kokoisia, Annikista mielenkiintoisin rakennelma on hypostyle, kivinen asumus, jonka kattona on yksi valtavan suuri kivilaatta. Vajaan tunnin talaiootti-kierroksen jälkeen Annikki palauttaa vain hieman rypistyneen esitteensä lippukiskalle ja saa muistoksi tilalle kastellaaniksi olevan  esitteen. Siitä olisi alun perinkin ollut varmaan paremmin hyötyä kuin "winenglish"-kielisestä lippusesta.

Seuraava pinkki kyltti, jonka Annikki bongaa, osoittaa talaiootti-kohteeksi La naveta Biniac Argentina Orientalin. Veneenmuotoinen suuri hautarakennelma eli naveta on aivan päätien varressa mutta keskellä eläinpuistoa. Annikki ei halua maksaa pariakymppiä siitä, että pääsisi strutsien härnättäväksi vaan kurkkii aidan yli ja näkee navetan riittävän hyvin näinkin.

Poblado talayótico de Torralba d'en Salort on puolestaan talaiootti-asuinpaikka, jossa arvellaan olleen  myöhäistalaioottisella kaudella eli noin vuodesta 1000 e.a.a. alkaen viitisen sataa asukasta. Täälläkin on korkea, pyöreä talaiootti ja viisimetrinen taula. Alueella on myös muutama hypogeumi ja myöhäisemmältä ajalta oleva kaivos, joihin Vilho painelee sisään. Annikin polvi vihoittelee niin, ettei hän viitsi könytä luoliin. Tuskin siitä kuitenkaan olisi ollut sen pahemmat seuraukset kuin täysin tasaisella maalla seuraavassa hetkessä sattuneesta kompastumisesta. Annikin kämmenpohja ja polvet hiertyvät kävelytien soraan kameran tärähtäessä viimeiseksi maahan. Onpa uskomattoman kestäviä nämä nykyiset ohuet retkeilyhousut ja järjestelmäkamerat, Annikki toteaa keräillessään tavaroitaan.

***

Kevyen lounaan jälkeen Vilho menee juoksulenkille. Annikki lähtee kävelemään samaan suuntaan eli Sa Mesquidan uimarannan takaa lähtevälle, Es Grauhun vievälle polulle. Hiekkaranta on autio mutta leveillä pitkospuilla kulkee pari koiranulkoiluttajaa. Polku alkaa pian nousta rantakallion päälle ja Annikki kääntyy takaisin ollakseen takaisin huvilalla ennen harjanteen takaa näköpiirin juossutta Vilhoa. Vilho käväisee vielä uimassa kotirannassa ja sitten aletaan viettää rauhallista koti-iltaa rauhallisessa Sa Mesquidassa.

Ei kommentteja: