Hae tästä blogista

keskiviikko 28. lokakuuta 2015

9. päivä: Talaiootteja ja kovaa tuulta: Poblados talayóticos de Torretrencada y Torrellafuda, Naveta des Tudons ja Necròpolis de Cala Morell

Keskiviikon vastaisena yönä koillistuuli on voimistunut niin, että merellä näkyy kunnon vaahtopäitä. Susivuoret ja Negredo nauttivat aamiaisensa sisällä ja sen jälkeen Annikki ja Vilho suuntaavat Menorcan päätielle Me-1, joka vie saaren pääkaupungista Mahónista sen kanssa suurinpiirtein samankokoiseen Ciutadellaan. Me-1 on tie, jolle joutuu käytännössä aina kun haluaa liikkua autolla Menorcalla. Vajaan 60 kilometrin pituista saarta ei pysty kiertämään kokonaan rannikkoa seuraten vaan useimmiten rantakylistä on palattava Me-1:lle päästäkseen seuraavaan rantapaikkaan.

Ennen Ciutadellaa Susivuoret kääntyvät sivutielle, joka vie Torretrencadan talaioottiselle asuinapaikalle. Pieneltä parkkipaikalta johtaa pellon laitaa seuraten polku metsikköön, jonka keskellä asuinpaikka tauloineen on. Pieni portti on aina auki ja paikalla saa kierrellä vapaasti opastauluja seuraten. Paluu päätielle sujuu tällä kertaa ilman ylimääräisiä peruutteluja. Menorcalla kaikki pellot, laitumet ja maalaistalojen pihat on aidattu hiekkakivistä ladotuilla muureilla. Pikkutiet kulkevat puolitoistametristen kivimuurien välissä ja ovat väliin niin kapeita, että vastakkaisista suunnista tulevista autoista toisen on peruutettava takaisin niin pitkälle, että tienlaidasta löytyy ohituksen mahdollistava levike.

Seuraava talaiootti-kohde on aivan päätien varressa ja sen isolla parkkipaikalla on useita autoja. Lippukassalla on innokas ukko, joka olisi sotkenut opaskartan täyteen rinkuloita, jollei Annikki olisi onnistunut pysäyttämään puhetulvaa ja nappaamaan itselleen karttalehdykän, johon on merkattu kaikki Menorcan talaioottikohteet. Kahden euron lipulla pääsee kävelemään niityn poikki kivimuurin ympäröivälle alueelle, jossa on Tudonsin suuri, kumollaan olevaa venettä muistuttava hautarakennelma, naveta. Niityllä on laiduntamassa lehmiä ja lampaita karitsoineen seuranaan valkoisia lehmähaikaroita. Lampaiden siirtyessä kävelytien yli toiselle niitylle, lehmähaikarat seuraavat niitä eivätkä jääkään nimikkoeläimiensä luokse.

Tudonsin hiekkakivilohkareista ladottu naveta on komea mutta se on nopeasti tutkittu. Susivuorten seuraava kohde on Ciutadellan pohjoispuolella. Aivan loma-asuntojen kupeessa oleva Necròpolis de Cala Morell käsittää useita kallioon louhittuja hautaluolia myöhäistalaioottiselta kaudelta. Koska paikka on lähellä rantaa ja loma-asuinaluetta, paikalla kuhisee sandaaleihin sonnustautuneita perheitä ja korkokengissä tepastelevia rouvia. Annikin on vaikea päästä pois parista suuresta hautakammiosta, joihin täytyi kiivetä niiden ulkopuolelle kallioon louhittuja askelmia pitkin. Varovasti askeliaan sovittaen hän onnistuu laskeutumaan polulle omin voimin vaikka apuakin olisi ollut tarjolla. Jollain ihmeellä luolaan päässyt korkokenkärouva huutelee Annikkia tarkoittaen miehelleen, että "Ramón, auta nyt ihmeessä vähän". Annikki kiittää kohteliaasti avuntarjouksesta ja tuumii itsekseen, että Ramónilla olisi edessään tarpeeksi kova urakka saadakseen oma rouvansa ulos luolasta ilman nilkannyrjähdystä ja leopardihousujen repeytymistä.

Cala Morellissa on talaiootti-kartan mukaan joku toinenkin kohde ja Susivuoret löytävät viitoituksen calan eli vuonomaisen merenlahden suulle. Se, mikä esihistoriallinen nähtävyys paikalla pitäisi olla, ei esitteestä täysin selviä. Ilmeisesti kyseessä on talaioottien ranta-asuinpaikka, jota ei kyllä voi lähteä jyrkältä rantakalliolta kovassa tuulessa etsimään. Maisema tyrskyävään calaan on hieno mutta tuuli on niin navakka, ettei tuulessa tärisevän auton ovia meinaa millään saada auki eikä kiinni. Susivuoret palaavatkin nopeasti takaisin päätielle ja kohti Mahónia.

Ennen kotiinpaluuta osutaan vielä Torrellafudan talaioottiselle asuinpaikalle, joka on Torretrencadan tapaan syrjäisen pikkutien varressa. Auto jätetään parin auton parkkipaikalle, josta pääsee jälleen pienen portin kautta pellonreunan polulle ja talaiootti-kylään. Torrellafudassa on puolustusrakennelmista jäljellä rinteessä olevan talaiootin lisäksi pitkä pätkä puolustusmuuria portteineen. Muurien sisään jäävät asuinrakennusten pohjat ja taula kehineen.

***

Kotihuvilalle päästyä sen terassilta löytyy yllättäen suuri pressu. Se näyttää olevan peräisin alemman talon terassilta, jossa se on peittänyt talvisäilytykseen pantua puutarhapöytää. Annikki korjaa pressun talteen ennen kuin se lentää mereen asti ja ilmoittaa huvilan isännälle, että hänen siskonsa pöydänsuojus löytyy nyt huvilan varastokomerosta.

Tuuli ei tyynny illaksikaan ja Annikki kattaa illallisen keittiön pöydän ääreen. Espanjassa on pienimmissäkin kaupoissa kunnollinen liha- ja kalatiski hyvän juusto- ja leikkeletiskin lisäksi. Nyt Annikki paistaa ostamansa solomillot, jotka ovat todella mureaa lihaa. Herkulliset pihvit eivät juuri mausteita kaipaa mutta hän kattaa pöytään pullollisen Chimichurria, kovasti Vilhon mieleen olevaa Castilla-La Manchan maustekastiketta, jota tehdään Cuencan provinssin IGP-merkinnän saaneeesta valkosipulista ajo morado de Las Pedroñeras.

Ei kommentteja: