Annikin
ja Vilhon jättäessä aamupäivällä Sa Mesquidan, tuuli on tyyntynyt kokonaan ja
aurinko paistaa lämpimästi. Susivuorilla olisi pari tuntia aikaa kierrellä
Menorcalle ennen kuin laiva veisi heidät takaisin Mallorcalle. Päivän kohteeksi
valitaan Es Migjorn Gran ja etelärannikon Sou Bou koska alueella pitäisi olla pari
talaiootti-asuinpaikkaa. Kartan mukaan asuinpaikoille ei vie tietä ja kun mitään
opasteita ei löydy, Susivuoret päättävät luopua etsimisestä ja suuntaavat Sou
Boun ja Sant Tomasin loma-alueiden kautta kohti Ferreriesiä.
Mutta
eiköhän vain Ferreriesien tiellä ole taas tutunvärinen viitta, joka yhdessä
maatilan suoramyynnistä kertovan kyltin kanssa osoittaa pienelle hiekkatielle.
Susivuoret eivät tietenkään malta olla kääntymättä ylös rinteeseen vaikka
olivat jo päättäneet luopua talaiootti-jahdista. Pian vastaan tulee joukko
ratsastajia, joista vain nuorimmilla on kypärät päässään. Vilho ajelee
hissukseen eteenpäin kunnes saavutaan suljetulle portille. Annikki avaa ja
sulkee portin ja matka jatkuu maatalousrakennusten ja peltojen ohi kunnes tie
käy niin kuoppaiseksi, että Vilho katsoo parhaimmaksi jättää pienen auton tien
laitaan ladon edustalle. Kello alkaa olla niin paljon, etteivät Susivuoret
kävele maatilalle ja jossain samalla suunnalla olevalle talaiootille asti, vaan
pujahtavat sortuneen muurin raosta tutkimaan pellon laidassa olevaa suurta
kivirakennusta. On mahdotonta sanoa, miltä aikakaudelta talaiootti-tyyliin kivistä
ladottu pyöreä rakennus on ja mikä on sen funktio. Yhtä kaikki, syrjäisellä
paikalla oleva suippokattoinen kivirakennus on komea.
***
Kun
Vilhomobiili saadaan kolhuitta takaisin asfalttitielle, alkaa olla viimeiset
hetket etsiä ruokapaikka ennen auton palauttamista lentokentälle. Ferreries vaikuttaa lauantainauneliaalta
mutta Annikki huomaa pian ravintolan, joka voisi olla auki. Hän pujahtaa
autosta tiedustelemaan tilannetta ja huiskuttaa kohta Vilholle merkin
parkkeerata auto kadunvarteen ravintolasta saamansa ohjeen mukaan.
Jo
ravintolan galegon kielinen nimi Rías
Baixas viittaa vahvasti
siihen, että sen ruokalista painottuu meren herkkuihin. Tuotuaan Susivuorille
ruokalistat tarjoilijasetä käykin ulko-ovelle valvomaan sitä, miten
kylmäautosta tuodaan baaritiskin edessä olevaan akvaarioon eläviä hummereita
sekä ostereita ja muita nilviäisiä. Tarjoilijatytöt puolesta kantavat tuoreita
kaloja isoon ikkunalliseen kylmäkaappiin. Susivuorten lounastauko on kuitenkin
liian lyhyt hinnakkaiden hummereiden kanssa askartelemiseen. Vilho valitsee
mutkattoman paistoksen Fritó marinero, jossa on mustekalaa ja
erilaisia simpukoita. Annikki tilaa menorcalaisella juustolla
gratinoituja kampasimpukoita. Annoksia odotellessa tyhjennetään korillinen
rapeakuorista leipää erinomaisen aiolin eli valkosipulimajoneesin kanssa.
Annikki ei ennen Maó'on saapumistaan
tiennytkään, että ranskalaisten niin kovasti rakastama majoneesi olisi saanut
nimensä tämän menorcalaisen kaupungin mukaan.
Galicia,
jossa Rías Baixas sijaitsee ja Menorca ovat maantieteellisesti niin kaukana
toisistaan kuin kaksi espanjalaista paikkaa, Kanariansaaria lukuun ottamatta
vain voivat olla. Niitä kuitenkin yhdistää mereneläviin painottunut
ruokakulttuuri. Rías Baixas
-ravintolan omistaja on kuulemma galicialainen ja Atlantin rannalta Galiciasta
ravintolassa tarjottavat isot sinertävät hummerit, osterit ja sini- ja
kampasimpukat ovatkin peräisin. Menorcan vesiltä puolestaan saadaan
valtameressä elävää hummeria hieman pienempiä, oranssinruskeita hummereita sekä
mustekaloja, sydän- ja veitsisimpukoita ja monenmoisia kaloja.
Aivan
kuten hummereita esitellyt tarjoilija totesi, galicialaisen ja menorcalaisen
keittiöiden fuusion tulos on erittäin onnistunut. Annikki ja Vilho ovat
hyvin tyytyväisiä lounaaseensa, jonka kanssa Annikki nauttii lasillisen albariñoa, galicialaista
valkoviiniä. Annikki on pannut merkille, että menorcalaisten kauppojen
viinihyllyissä on lähes yhtä suuri valikoima albariño-pulloja kuin Galiciassa,
jossa Susivuoret ensikertaa tutustuivat tähän erinomaiseen valkoviiniin.
Albariño-rypäleistä tehty raikas viini sopii hyvin merenherkkujen kyytipojaksi
ja siinä on varmaan syy sen hyvään saatavuuteen Menorcalla.
Annikki
viimeistelee ateriansa limón
heladolla. Se on kokonainen jäinen iso sitruuna, joka on täytetty
raikkaalla sitruunajäätelöllä. Galicialais-menorcalaisen lounaansa jälkeen
Susivuorten on aika tankata Vilhomobiili ja jättää se Mahónin lentokentälle.
***
Auton
palautus käy nopeasti ja helposti. Susivuoret harkitsevat hetken menemistä
johonkin Mahónin kahvilaan tappamaan aikaa ennen laivan lähtöä. Mutta laivan
lähtöterminaali on Cos Nou,
joka on toisella puolella lahtea kuin kaupunki kahviloineen. On siis helpompi
hurauttaa lentokentältä taksilla suoraan Cos Nouhun. Odotusaika
laivaterminaalin ulkopuolella rannassa sujuu mukavasti rekkojen ja
henkilöautojen laivaan lastaamista katsellen ja juoden pahvimukeista Annikin
repustaan kaivamaa retkisangríaa. Ilman autoa matkustavat päästetään viimeiseksi
laivaan ja heille tehdään "turvatarkastus". Annikki ei tajua, mitä
järkeä on läpivalaista muutaman matkustajan käsimatkatavarat samalla kun
laivaan päästetään täyteen pakattuja henkilöautoja matkustajineen ilman mitään
tarkastusta.
Ro-Ro-alus Juan S. Sister irtautuu lähtölaiturista viisi
minuuttia etuajassa ja lipuu hiljakseen Mahónin pitkästä luonnonsatamasta
merelle. Meno on tasaista Palmaan asti sillä tuulta ja aallokkoa ei ole
nimeksikään. Yläkannella olevan pienen uima-altaan ympärillä on baari ja
lepotuoleja. Uima-altaassa ei ole vettä mutta baarista haetaan innokkaasti
juomia ilta-auringossa nautittavaksi. Annikki ja Vilho jättävät laukkunsa lähes
tyhjään leposaliin ja kiertelevät kannella katsellen Menorcan vähitellen
etääntyvää rantaa. Laivan kannella lentelevät pari varpusta ja punarintaa
tekevät pyrähdyksiä merellä mutta ne palaavat aina takaisin laivaan.
Mahtavatko ne matkustaa Barcelonaan asti?
Annikki
huomaa laatan, joka kertoo laivan rakennetun v. 1993 Suomessa Turun uudella telakalla.
Täytyypä selvittää onko laiva lähtenyt Turusta Juan S. Sister -nimisenä vai onko se ehtinyt seilata aikaisemmin
jonkun muun laivayhtiön kuin Trasmediterranean
palveluksessa.
Vilhon
jäädessä kannelle kuvaamaan kuutamoa, Annikki löytää mielenkiintoisen
verkkosovelluksen, joka näyttää kaikki lähivesillä olevat laivat ja antaa
niiden liikkumisesta monenmoista tietoa. Harmi, että laivan wifi on sen verran
hidas, ettei laivaseurantaa jaksa kauaa tehdä.
***
Palma de Mallorcaan saavutaan vähän
yhdentoista jälkeen. Susivuoret kiiruhtavat matkalaukkuineen rantakadulle,
jonka baarit alkavat täyttyä lauantai-illan juhlijoista. La Discoteca Tito’sin edessä
minishortseihin ja korkokenkiin pukeutuneet pimut ottavat kuvia toisistaan.
Annikki ja Vilho kääntyvät ylös rinteeseen, jossa on Palman suurinta yökerhoa
vaatimattomampia menomestoja. Katu, jolla hotelli sijaitsee on onneksi hiljainen,
onhan sen kulmauksessa oleva Pirjon ja Pepen suomalainen baarikin
lihapullatarjouksineen sulkenut ovensa ilmeisen lopullisesti. Susivuoret ovat
hotellilla juuri ennen puoliyötä ja saavat näin huoneensa ilman ylimääräisiä
kommervenkkejä .
Vaatimaton
ja ennen kaikkea Palman hintatasoon nähden erittäin halpa huone kelpaa yhdeksi
yöksi. Vaikka huone jääkaappeineen ja kylpyhuone ovat puhtaita eivätkä haise
yhtään tupakaltakaan, eivät Susivuoret sitä kelpuuttaisi pitempiaikaiseksi
majapaikakseen. Sen verran nukkavieruja hostal
ja sen ympäristö ovat ja Annikkia lisäksi inhottaa se, miten puiseen yöpöytään ja
kylpyhuoneen ammeen reunaan on poltettu jälkiä tupakalla. Vuode on onneksi sen
verran mukava, että pitkän päivän päätteeksi nautitun punaviinimukillisen
jälkeen Annikki on pian unten mailla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti