Hae tästä blogista

tiistai 3. marraskuuta 2015

16. päivä: Ses Païsses ja Caló des Borgit eli kuinka Annikki huuhtelee viimeisetkin talaiootti-pölyt meren aaltoihin

Kun Susivuoret saapuivat pari päivää sitten Manacorin lähellä olevalle asunnolleen, Annikki oli pettynyt kun vastassa ei ollutkaan valkoiseen Iberostar-hotellin lippalakkiin sonnustaunut Toni-setä. Taloa vuokraavan Pedron sukulaismies, joka antoi avaimet, olikin hänen nuori lankonsa Toni. Annikki ei onnistu näkemään Rafael Nadalin Toni-setää Manacorissakaan, jossa tennistähti valmentajasetineen asuu. No tuskinpa Rafa tai Toni-setä edes liikkuvat siinä perin tylsässä osassa Manacorin kaupunkia, jonka läpi Susivuoret ajavat matkallaan kohti Artàa.

Heti Artàn kaupungin länsipuolelta löytyy El poblado talayótico de Ses Païsses, toinen Mallorcan merkittäväksi mainituista talaiootti-kohteista. Annikista ja Vilhosta tämä myöhäistalaioottiselta kaudelta oleva asuinpaikka ei ole kovin kummoinen Menorcan talaiootti-kyliin verrattuna. Isoista kivilohkareista tehty portti on toki komea mutta hypostyylisalin jäänteet ja rautatammien varjoon jäävät kivikasat eivät ole kovin ihmeellisiä. Susivuoret pakenevatkin paikalta ennen kuin seuraava meluava koululuokka vyöryy portista sisään.

Ses Païsses saa jäädä ehdottomasti viimeiseksi talaiootti-kohteeksi Baleaareilla, Susivuoret päättävät. Nyt lopetetaan vanhojen kivien kiertäminen ja keskitytään rantaelämään niin kuin kaikki muutkin Mallorcalle matkanneet!

Pikaisen lounaan jälkeen Susivuoret lähtevätkin rannalle. Annikille eivät kelpaa lähimmät, hotellien kupeessa olevat uimarannat vaan hän panee Vilhon ajamaan Parc Natural de Mondragóon. Sen itäreunalta löytyy Caló des Borgit, jonne pääsee pinjametsikössä kulkevaa polkua pitkin. Pitkän, rosoisten kallioiden muodostaman lähden perukassa on parikymmentä metriä leveä kaistale hienoa, valkoista hiekkaa. Hiekalla on pari lapsiperhettä mutta meno on hyvin rauhallista Mallorcan erilaisia rantapalveluita tarjoaviin uimapaikkoihin verrattuna.

Susivuoret leiriytyvät kalliolle pinjan varjoon ja vetävät uimatossut jalkaan. Pian Annikki kahlaakin kirkkaanturkoosissa vedessä. Valkeaa hiekkapohjaa vasten näkyy kuinka pienet kalat uiskentelevat hänen jalkojensa ympärillä. Yksi vaaleanpunertava sintti näykkäisee Vilhoa säärestä. Sinähän saat tässä ilmaiseksi jalkahoidon, jollaisesta ihmiset maksavat monta kymppiä Ruotsin laivalla, Annikki hihkuu. Vaikka vesi tuntuu aluksi viileältä, siinä voi uimasilleen päästyä polskia pitkään. Vilho snorklailee ympäriinsä erilaisia kaloja tutkien ja Annikkikin näkee uidessaan pari isoa doradoa.

Ei kommentteja: