Hae tästä blogista

keskiviikko 29. lokakuuta 2014

10. päivä: Basilica di Sant' Apollinare in Classe

Basilica di Sant'Apollinare in Classen kellotornin kelloko se Annikin herättää? Annikki laskee vain kuusi lyöntiä ja vaipuu takaisin kevyeen uneensa. Vasta parin, kolmen tunnin päästä, hotelliaamiaisen jälkeen kun Annikki ja Vilho kiertävät hotellin terassin, varmistuu kuinka lähellä - seinänaapurina - kaksikkomme päivän pääkohde onkaan. 

Kymmenisen kilometriä Ravennan keskustasta sijaitseva Classe, keisari Augustuksen perustama Civitas Classis, oli aikoinaan merkittävä satamakaupunki mutta tänä päivänä Classe basilikoineen on syrjäistä tasankoa kaukana Adrianmeren rannasta. Jylhä Basilica di Sant' Apollinare saa nyt yksin hallita tasaista maisemaa.

Annikin lisäksi myös basilikan lippukassan hoitaja on tyytyväinen siitä, että Annikki maksaa pääsyliput pikkukolikoilla. Miksi ihmeessä Italiassa on vielä käytössä 1 ja 2 sentin kolikot? Italia on jopa Suomeen verrattuna niin kallis maa, ettei moisilla hiluilla 5 sentin kolikot mukaan lukien ole mitään arvoa. Ehkä syynä siihen, ettei pienimmistä senteistä ole luovuttu, on tietyt poliittiset motiivit. Yhden sentin killingistä kun löytyy Italian eurojen ainoa aihe - Castel del Monte - Rooman eteläpuolelta. 

Puolisentoista tuhatta vuotta sitten rakennettu Pyhän Apollinariksen kirkko on sisätiloiltaan mykistävä. Sen lattioiden ja sivuseinien mosaiikeista ei ole enää mitään jäljellä, mutta absidin kuvakentät ovat yhä loistossaan. Katse kiinnittyy väkisin Kristuksen transfiguraatiota Tabor-vuorella esittävään kohtaukseen. Sen alla kolme apostolia - Pietari, Johannes ja Jaakob - on esitetty kolmena valkoisena lampaana kultaa ja vihreää loistavassa puutarhassa. Kupolin alimmassa kentässä kaikki 12 lammasta eli apostolia kulkevat jonossa valkoisten liljojen kirjomalla niityllä. Vaikkei olisi kiinnostunut mosaiikkien uskonnollisesta sanomasta, niiden kertomat tarinat ovat vangitsevia. Annikki kiinnittää huomionsa myös siihen, että apostolien mallina olleet lampaat ovat samantapaista pitkähäntäistä rotua, joka laiduntaa seudulla edelleen.

Ei kommentteja: