Keskiviikkona Annikki harkitsee pientä veneretkeä lähisaariin mutta sitä
varten olisi pitänyt olla jo aamukymmeneltä vanhan kaupungin toisella puolella
olevalla laiturilla. Perinteinen kiireetön rantalomailu sopii Annikille paremmin
ja hän viettääkin koko päivän rannalla. Annikki on tyytyväinen uuteen kaksiosaiseen
uimapukuunsa, jonka hän ennen matkaa kiireessä hankki. Nuori myyjätär oli
todellakin oikeassa: Annikin mielestä vähän turhan räikeä, viidakkokuvioinen
kirkkaanvihreä uima-asu on kuin onkin hyvännäköinen hänen päällään ja sopii
täydellisesti Montenegron hehkuvaan auringonpaisteeseen ja Adrianmeren
kirkkaaseen veteen. Kotona uimastadikalla pistäytyessä voisi sitten käyttää
niitä hillitympiä, "suomalaisempia" uimapukuja.
Benitan
työkiireet loppuvat tänään jo viiden maissa eli nyt on mahdollisuus käydä
ajelulla Budvan ulkopuolella. Pääkaupunki Podgoricaan menevä päätie alkaa
kivuta heti Budvassa serpentiininä vuorenrinnettä ylös ja Annikki ja Benita
valitsevat loivempimutkaisen, Albanian rajalle vievän rantatien. Näin lyhyellä
Montenegron matkalla ei ole aikaa lähteä tutustumaan tarkemmin maan
vuoristoalueisiin ja kansallispuistoihin mutta ystävyksistä on mukava päästä
edes pikaisesti näkemään muutakin kuin hotellin uimaranta ja Budvan
kalaravintolat.
Rantatieltä
on huikaisevat näkymät ilta-auringon valaisemalle merenlahdelle. Suoraan
merestä kohoavilla vuorilla on useita luostareita, joista Annikki ja Benita pistäytyvät vilkaisemassa alarinteellä olevaa Monastir Praskvicaa. Pergolan varjossa istuva vanha munkki vilkuttaa
heille kun he astelevat luostarin lehmähaan ja viinitarhan viertä ylempänä
olevalle pienelle hautausmaalle. Slaavilaiseen tapaan hautoja koristavat tekokukat,
jotka täällä on aseteltu lasirasioihin suojaan haalistumiselta. Hautausmaalta
ja luostarilta on hienot näkymät merelle ja lempeä merituuli kuivattaa varmasti
nopeasti luostarin seinustan pyykkinarulle ripustetut mustat munkinkaavut.
Vuorenhuipuilla häämöttää useita 1000-luvulta alkaen perustettujen luostareiden
kappeleita, mutta niitä Annikki ja Benita eivät lähde auringon alkaessa laskea jalan tavoittelemaan.
Sen
sijaan he jatkavat matkaansa autolla vielä useita kilometrejä ylös
vuorenrinnettä. Kapea ja kiemurainen tie johtaa Monastir Rustovolle. Nunnaluostarikaan ei ole enää näin myöhään
yleisölle auki mutta Annikki ja Benita voivat katsella ulkoapäin
luostarirakennuksia. Nuori mustakaapuinen nunna käy keräämässä kananmunia pienessä
haassa ja saa kannoilleen kaikki aitauksen eläimet kanoja, ankkoja, lampaita,
vuohia ja kaneja myöten. Ilmeisesti tämäkin luostari on hyvin omavarainen.
Paluumatkalla
alas rantatielle Annikki ja Benita pysähtyvät pienelle sankarihaudalle, jonka
juurelta on hyvä näköala kauniille Sveti
Stefanin saarelle. Pieni kannas yhdistää saaren mantereeseen mutta Annikin
ja Benitan on turha yrittää mennä tutkimaan sitä lähempää. Saari on
huippurikkaiden lomapaikka, johon tavallinen turisti ei ole tervetullut. Aurinko
alkaa olla jo niin lähellä merenpintaa, ettei kannata enää ajaa Skadarsko Jezerolle eli Montenegron ja Albanian
erottavalle järvelle asti. Ystävykset lähtevät
takaisin Budvaa kohti ehtiäkseen sinne ennen pimeän laskeutumista.
He
ovat juuri sopivasti auringon laskettua hotellihuoneen parvekkeella voidakseen
seurata viinilasit käsissään ohikiitäviä lepakkoja. Annikki on yllättynyt,
ettei Benita ole kuulemma koskaan nähnyt lepakoita Suomessa ja ulkomaillakin
vain muutaman harvan kerran. Vaikka Suomessa tavataan yli puolet vähemmän lepakkolajeja
kuin esim. Montenegrossa, kyllä kotimaassakin onnistuu usein näkemään mm.
pohjanlepakoita, korvayökköjä ja vesi- ja viiksisiippoja kunhan hakeutuu
auringon laskiessa kaupungeissa puistoihin ja kesämökillä meren- tai järvenrantaan.
Lepakkonäytöksen
loppuessa Annikki ja Benita ovat lähes tyhjentäneet pullollisen kevyttä
montenegrolaista kuohuviiniä ja lähtevät kaupungille illalliselle. Siitä
huolimatta, että heistä tuntuu, etteivät ole moneen päivään tehneet muuta kuin
syöneet mustekaloja ja juoneet valkoviiniä. Tälläkin kertaa he kävelevät rantakadulle ja valitsevat ravintolan, jonka avoimen terassin pielessä on isot
kala- ja hummerialtaat. Hummereita he eivät raaski tilata vaan valitsevat
alkupaloiksi lajitelman montenegrolaisia juustoja ja Njeguški pršutia, Njegušin ilmakuivattua kinkkua, jossa on voimakas
savunmaku sekä marinoituja mustekaloja, oliiveja ja tomaattisalaattia. Pöytään
tuodaan myös pyöreä leipä ja tuttu kannullinen valkosipuliöljyä. Annikki ja
Benita syövät huomaamattaan melkein kokonaisen lämpimän leivän ja lorauttelevat
reilusti hyvää öljyä alkupaloilleen. Niinpä ennen kuin heidän eteensä kannetaan
pääruoka eli iso vadillinen paistettua kalaa, kolmenlaisia mustekaloja, scampeja
ja sini- ja kampasimpukoita pinaatti-perunagratiinilla höystettynä, he alkavat
olla jo täynnä. Täytyy pitää pieni tauko valkoviiniä
maistellen ja odottaa rauhassa, että tarjoilijasetä tulee poistamaan kalasta
ruodot. Viimeisen ravintolaillallisen kunniaksi Annikki on valinnut hieman
heille tavanomaista kalliimman viinipullon. Tosiasia on, ettei Montenegrossa
ole kovin suuri viinivalikoima ja ravintoloissa tarjolla olevat paikalliset valkoviinit
aletaan olla kaikki maistettu. Tämäniltainenkin viini, Chardonnay- ja Sauvignon
Blanc -rypäleistä tehty Pro Anima on
maan suurimman tuottajan, Plantažen
viiniä ja on oikein hyvää.
Annikkia
ja Benitaa naurattaa kun ilmenee, että jonkun väärinymmärryksen takia tarjoilijasetä
on saanut sellaisen käsityksen, että Annikki ja Benita ovat suomalaisia
poliiseja. Pitkä ja urheilullinen Benita voisi näyttääkin vakuuttavalta kiltin poliisin
univormussa mutta Annikki sopisi paremmin pahan poliisin rooliin. Ystävykset eivät
ala oikoa väärinkäsitystä vaan päättävät esiintyä loppuillan nuhteettomina luku
– ja kirjoitustaitoisina passipoliiseina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti