Hae tästä blogista

keskiviikko 17. elokuuta 2016

1. päivä: Annikin äkkilähtö Dubrovnikiin

Olikohan tämä sittenkään niin loistava idea, Annikki aprikoi taksia tilatessaan. Rahankulutuksestaan tarkkaa Annikkia nimittäin harmittaa, ettei hän juhannuspäivän aamuna pääse bussilla lentokentälle. Mutta ei tästä Annikin ”äkkilähdöstä etelään” ole tulossa mitenkään kallista matkaa. Lentolippu oli kohtuuhintainen eivätkä hotelli ja autonvuokrauskaan Annikille paljon maksaneet. Muutenhan hän ei olisi toteuttamassa viime viikolla kesäterassilla saatua päähänpistoa lähteä Benitan seuraksi tämän Balkanin matkalle.  Annikin viimeiset työkuukaudet ovat olleet niin poikkeuksellisen rasittavia, että niistä selvitäkseen hän on ehdottomasti loman tarpeessa. Näin hän perustelee ylimääräistä lomamatkaansa itselleen kömpiessään taksin takaistuimelle.

Lomatunnelmaan nuutunut Annikki pääsee jo lennolla kohti Dubrovnikia. Hän pohtii Benitan kanssa mm. sitä, ovatko Kroatia ja Montenegro molemmat EU- ja euromaita. Perustietoja tulevista matkakohteista Annikki ei ole ehtinyt kerätä eikä hänen  yleissivistyksensä riitä kertomaan asiaa suoralta kädeltä. Ystävykset tulevat siihen tulokseen, että vain Kroatia on varsinainen EU-maa vaikkei Montenegron lailla käytä euroja. Eilisen rahanvaihtoreissun jäljiltä Annikin lompakossa on nimittäin eurojen lisäksi vain Kroatian 100:n ja 200:n kunan seteleitä. Sen sijaan maiden historiasta, kulttuurista, jne. kummallakaan ei ole oikeastaan mitään käsitystä. Annikin tiedot alueen poliittisesta historiasta päättyvät Balkanin sodan loppuvaiheisiin ja nähtävyyksistä hän muistaa vain pari Jugoslavian aikaista rantalomakaupunkia.  Hänen tietämänsä muutamat kuuluisat kroaatit ja montenegrolaiset ovat kaikki jalkapalloilijoita eikä asiaa siten kannata edes mainita lajista mitään ymmärtämättömälle Benitalle. Hyvän ruoan päälle Benita kyllä ymmärtää ja Annikki kertookin kroatialaisen kollegansa kovasti kehuneen kotimaansa merenherkkuihin painottuvia ruokia.

Annikin rentous kumpuaa pitkälti siitä, ettei matkaa ole tarvinnut suunnitella ja valmistella kuukausia etukäteen. Benitan kanssa on päätetty ottaa rauhallisesti eikä keksiä lomapäiville pakollista ohjelmaa. Nautitaan auringosta ja näkymistä ja katsotaan, mitä eteen tulee.

***

Auringosta Annikki ja Benita saavatkin nauttia heti Dubrovnikiin saavuttuaan. Lämpömittari näyttää yli 30 astetta jo aamukymmeneltä ja terminaalin ulkopuolella olevalle autonvuokrausfirman tiskille saa jonottaa hyvän tovin. Autonvuokraus näyttää olevan yhtä byrokraattista ja hidasta kuin Budapestissä mutta Annikkia se ei vaivaa hänen tarinoidessaan englantilaisen nuoren parin kanssa. Annikki kuvaa ja tarkastaa huolellisesti vihdoin vuokraamon eteen toimitetun auton ennen kuin Benita ajaa sen ahtaasta sumpusta Dubrovnikiin vievälle päätielle. Benitan ollessa kuljettaja, Annikki toimii kartturina. Annikin iPadiinsä lataamaan karttaohjelman navigaatio toimiin off line –tilassa  hyvin ja perille Dubrovnikin vanhan kaupungin pohjoispuolella olevalle hotellille päästään suorinta reittiä keskikaupungin ruuhkat välttäen.  

Naapurihotelleihin nähden vaatimattoman näköisen hotellin parvekkeelta on kelpo näköala merenlahdelle ja hotellin uima-altaalle. Juotuaan supermarketista hakemansa virkistävät juomat parvekkeella istuen, Annikki ja Benita ovat valmiit tutustumaan Dubrovnikin vanhaan kaupunkiin. Sen punatiilikatothan he näkivät ylhäältäpäin lähestyessään kaupunkia rannikkotietä pitkin.

***
Hotellin edestä pääsee kätevästi bussilla suoraan vanhan kaupungin portille. Benita tunnistaa tv-sarja Game of Thronesin katsojana heti Dubrovnikin kaupunginmuurin ja linnakkeen. Annikki ei ole kyseistä sarjaa koskaan nähnyt mutta seuraa kiinnostuneena kun muurinkupeessa olevalla lahdelmalla valmistaudutaan kuvaamaan sen uusia jaksoja. Vanhan kaupungin muurien sisäpuolella on muitakin tv-sarjasta tuttuja paikkoja sekä useita putiikkeja, jotka myyvät aiheeseen liittyviä matkamuistoja.  Benitan kintereillä Annikki astuu sisään kauppaan, joka on omistettu yksinomaan Game of Thronesille. Benitan tehtyä ostoksensa, hän saa istua kaupassa olevalle ”valtaistuimelle” Annikin napatessa siitä hölmön turistikuvan.

Dubrovnikin kompakti vanha kaupunki on kieltämättä viehättävä kapeine, siistine kujineen. Turisteja ei ole aivan tungokseen asti ja ravintoloiden suuri määrä takaa sen, ettei kohtuuhintaista ruokapaikkaa tarvitse kauaa etsiskellä. Rauhallisen ja varjoisan terassin, ystävällisen palvelun ja lupaavan ruokalistan houkuttelemina Annikki ja Benita päätyvät ravintolaan, jonka he vasta myöhemmin huomaavat tituleeraavan itseään ”steak houseksi”. Sillä ei ole väliä koska kohta pöytään kannetaan suuri tarjottimellinen paistettua kalaa ja erilaisia merenherkkuja sekä kulholliset salaattia. Tarjolla on myös öljyistä valkosipulikastiketta, joka Annikin lieväksi hämmästykseksi sopii todella hyvin yhteen kalan kanssa.

Ystävysten lopetellessa ateriaansa, ravintolan henkilökunta alkaa valmistautua illan EM-jalkapallopeliin, jossa Kroatia kohtaa Portugalin. Ravintolan terassin erottaa naapuritalosta vain kapea kuja ja niinpä tv voidaankin sijoittaa vastapäisen majatalon keittiön ikkunalle. Ravintolan omat ikkunat somistetaan Kroatian lipuin.  

Vaikka Annikin ja Benitan ateria oli runsas ja sen kanssa on juotu litran pullo paikallista valkoviiniä, he jaksavat syötyään kiivetä vanhan kaupungin kupeessa olevalle köysirata-asemalle.  Köysirataa pitkin pääsee reilun 400 metrin korkeuteen Srđ-vuorelle, josta on upeat näköalat Dubrovnikin vanhaan kaupunkiin, Lokrumin saarelle ja Adrianmerelle. Vuoren laella on 1800-luvulla rakennettu linnake, jossa on Balkanin sodasta kertova museo. Annikki ja Benita tekevät vuorella vain pienen kävelykierroksen kurkkien jyrkänteeltä alas kaupunkiin. Kirjavia lehmiä väistellen he palaavat takaisin köysirata-asemalle ja laskeutuvat takaisin kaupungin pääkadulle.

Paluumatkalla hotellille Benita keksii hypätä bussin kyydistä jo vierasvenesataman kohdalla. Pieniä kalastajaveneitä täynnä olevien laiturien kohdalla olevat rantakadun baarit ja ruokalat ovat paljon vaatimattomampia kuin vanhan kaupungin turisteja palvelevat ravintolat. Herkullisia tuoksuja niistäkin kantautuu, tosin osasta myös tunkkaista oluen ja tupakan löyhkää. Loppumatka oikaistaan leveää, jalankulkijoille varattua puistokatua pitkin. Senkin varrella on lukuisia ravintoloita, joissa jokaisessa on teeveet valmiina illan peliä varten. Niiden lisäksi puistoon on viritetty jättiscreeni.

***
Hotelliin päästyä Annikki ja Benita päättävät mennä uimaan. Läheiselle pienelle uimarannalle asti he eivät jaksa lähteä mutta hotellin uima-altaassa voisi käydä pulahtamassa.  Pienellä altaalla ei ole muita hotellivieraita ja sen baarikin näyttää olevan kiinni. Altaalla käväisevä tarjoilija sanoo kuitenkin, että hän tuo hotellin ravintolasta ihan mitä halutaan. Pian Annikki ja Benita pulikoivatkin uima-altaassa raikkaat drinkit käden ulottuvilla. Auringon alkaessa laskea, lämpötila on yhä lähes 30 astetta.   Siitä huolimatta altaassa tulee pian vilu ja Annikki ja Benita palaavat huoneeseensa valmistautumaan lähtemään illalliselle.


Annikilla ei mielestään ole pitkän, kuuman päivän päättyessä nälkä mutta hän syö yhdellä puistokadun terasseista hyvällä halulla mustekaloja ja scampeja valkoviinin kyydittämänä. Benita jaksaa syödä jälkiruoankin ennen kuin he kävelevät lämpimässä, tummassa illassa hotellilleen. Puistokadun ravintolat ovat hiljentyneet aika lailla sillä Kroatia on häviämässä illan ottelun ja putoamassa EM-kisojen jatkosta. Tästä huolimatta meno täysissä ravintoloissa ja ulkoilmabaareissa on siistiä. Ainoa metelöinti kuuluu vasta aamuyöstä kun Annikki havahtuu tehottoman ilmastoinnin takia auki olevan parvekkeen oven kautta kuuluvaan nuorisojoukon hihkumiseen. Tuskin kysymyksessä ovat kuitenkaan voittoaan juhlivat portugalilaiset., hän tuumii jatkaessaan uniaaan.

Ei kommentteja: