Hae tästä blogista

sunnuntai 5. marraskuuta 2017

3. päivä: Ranskalaisten ostaessa ja myydessä pastista, Annikki viettää hiljaiseloa Salinas de Sinissä

Vain muutaman kilometrin päässä Ranskan rajalta on kylttejä, jotka mainostavat supertarjouksia Ricardista ja muista ranskalaisista pastisjuomista. Myöhemmin Susivuorille paljastuu, että Bielsan pohjoispuolella on merkillinen, ranskalaisturisteille suunnattu kauppakeskittymä. Siinä on jotain samaa kuin  valtavassa brittituristeille tarkoitetussa viinakaupassa, jonka Susivuoret näkivät muutama vuosi sitten Pohjois-Ranskassa. Siellä Roscoffissa on maantietunnelin sijaan satama, josta pääse lautalla Englantiin ja Irlantiin. Viinaksien rahtaaminen rajan yli tuntuu olevan yleiseurooppalainen ilmiö vaikka Annikki on mieltänyt sen olevan  enemmänkin Pohjoismaiden ja Baltian välinen asia.

Pastista kahden litran pulloista juovista ranskalaisista ei parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Salinas de Bielsassa näy kuitenkaan jälkeäkään. Viiden talon kylä, josta Susivuoret ovat vuokranneet loma-asunnon, on hyvin rauhallinen. Annikin purkaessa matkalaukkuaan ja ostoskasseja, Vilho asettelee puutarhakalusteet talon eteen aurinkoon. Lokakuun lopussa Vilhon on ihana juoda paitahihasillaan pieni oluensa ulkona terassilla, josta on hienot näkymät vuorille. Annikin lisäksi Vilhon seuraan liittyy naapuritalon Visker-kissa, joka kursailematta hyppää Vilhon syliin.

Päiväuniensa jälkeen Susivuoret lähtevät käväisemään Bielsassa päätyen aikaisemmin ihmettelemäänsä turistikauppaan. Tavallisia ruoka- ja taloustarvikkeita kaupassa on vain nimeksi. Sen päämyyntituotteet ovat nimittäin   em. pastispullolaatikot, tynnyreistä litroittain myytävät väkevät viinit ja sangría, jättikokoiset makeispussit ja kopiohajuvedet. Espanjalaisia viinejä ei ole kuin muutama pullo mutta erilaisia viinaksia on hyllykaupalla. Tulevatko ranskalaiset tosiaan ostamaan pastista ja vodkaa Espanjasta?  Uskomattominta kaupassa on kuitenkin sen matkamuisto-osasto. Siellä ei ole mitään Alto Aragóniin ja Pyreneihin viittaavaa vaan krääsä koostuu  flamencopuvuista, paellapannuista ja muusta Espanjan aurinkorannikolle kuuluvasta tavarasta. Susivuoret käyvät kahdessa muussakin samanlaisessa kaupassa, joista viimeisestä Annikki onnistuu sentään löytämään purkillisen paikallista maitoa.

Ei kommentteja: