Hae tästä blogista

sunnuntai 5. marraskuuta 2017

3. päivä: Annikki pakenee Oksitaniasta Aragoniaan, Puigdemont Kataloniasta Flanderiin

Aamulla taivas on tihkusateessa harmaa Annikkin katsellessa asunnon ulkoportailta kuinka matkalaukku toisensa perään kasataan läheisen pyhiinvaelluskeskuksen aulaan. Lourdes’sa on lokakuun viimeisenä maanantainakin  vilkas pyhiinvaelluspäivä.

Susivuorten vaellus jatkuu kohti Pyreneitä ja aurinkoa. Pouzacissa he pysähtyvät juomaan ranskalaiset maitokahvit rapeiden voisarvien kera. Samalla he täydentävät ruoka- ja juomavarastonsa suuressa Intermarchéessa. Ranskalaiset ovat kovia purnaamaan supermarkettien ylivallasta ja tosiasia on, että ranskalaisista pikkukylistä on turha etsiä ruokakauppaa. Toisin kuin vaikka Espanjassa ja Italiassa, Ranskan sivutiellä saa ajella kymmeniä kilometrejä näkemättä ainuttakaan vihannes- tai lihakauppaa tai muuta pientä  elintarvikeliikettä. Leipäkauppaa tai baariakaan ei löydy kuin aniharvasta ranskalaisesta kylästä.  Naapurimaista pienemmissäkin kylissä on vähintään yksi kahvila, josta voi aamulla hakea tuoreen leivän.

Toisaalta ranskalaiset suuret supermarketit juusto-, leikkele-, vihannes-, kala- ja lihaosastoineen ovat Annikista taivaallisia. Monenlaisia herkkuja tarjoavien palvelutiskien lisäksi niissä on tietysti uskomattoman laajat valikoimat paikallisia säilykkeitä ja muita erikoisuuksia ja tietenkin metrien mittaiset viinihyllyt. PySusivuoret yrittävät muistaa kohtuuden rajat mutta heidän ostoskorinsa täyttyvät nopeasti. Annikki epäilee jo nyt, etteivät he pysty syömään esim. kaikkia ostamiaan leikkeleitä lomaviikkonsa aikana ja valitsee sellaisia tuotteita, jotka voi tarvittaessa viedä Suomeen asti.

Supermarketin aula on täynnä valtavia ruukkukrysanteemejä ja asiakkaita, jotka  valitsevat suuresta värivalikoimasta oikeanlaista kukkaa vietäväksi pyhäinpäivänä hautausmaalle. Suomessahan pyhäinpäivä on siirretty lauantaipyhäksi mutta La Toussaint eli El Día de Todos los Santos on aina marraskuun ensimmäisenä päivänä. Annikki perustelee ruokahamstraustaan silläkin, että täällä päin maailmaa pyhäinpäivä on jo ylihuomenna. Vaikka ranskalaiset hypermarketit ovat auki keskiviikkona, Espanjan pikkukaupat ovat takuulla kiinni pyhäinpäivänä.

***
Ranskan Les Pyrénées-Atlantiques’in vaihduttua L’Occitanie’in ilmasto ja maisemat ovat alkaneet yhä enemmän miellyttää Annikkia. Hän pitää paljon enemmän kumpuilevasta ja yhä vuoristoisemmaksi käyvästä  maastosta kuin tasamaasta ja sen kosteudesta. Toisin on Katalonian ”vallankumousjohtaja” Carles Puigdemontin laita. Tämä on paennut Brysseliin  ja uutisten mukaan aikoo hakea Belgiasta turvapaikkaa. Annikista se on aivan   mahdoton ja naurettavakin ajatus. Hänestä Vilhon Puikkariksi nimeämän Puigdemontin olisi pitänyt edes vähän tutustua maansa lähihistoriaan ja perustuslakiin sekä perehtyä taloustieteeseen ennen ryhtymistä julistamaan Kataloniaa itsenäiseksi. Espanjan keskushallinnon pantua artiklan 155 täytäntöön ja peruutettua Katalonian autonomian ja erotettua sen aluejohtajat sekä poliisijohdon, Puigdemontia uhkaa 30 vuoden vankeustuomio kapinasta ja siihen lietsomisesta sekä valtion varojen kavaltamisesta. Tuskin näyttävä pako toiseen EU-maahan auttaa Katalonian tai edes Puigdemontin ja viiden muun erotetun parlamentaarikon asemaa. Annikki ei usko hetkeäkään, että Puigdemontin lausumat epäilyt mahdollisen oikeudenkäynnin puolueettomuudesta ja reiluudesta johtaisivat siihen, että  verisen sisällissodan ja ETA-terrorismin kärsineen maan hallitus painaisi Katalonian itsenäisyysseikkailun villaisella ja jättäisi vallankumousjohtajat tuomitsematta. Edes se, että katalonialainen Girona voitti eilen sensaatiomaisesti Real Madridin 2-1, ei auta Puigdemontia.
***

Jo Aure-joen laaksossa, kymmeniä kilometrejä ennen Ranskan ja Espanjaan rajaa, tienvarren kyltit ilmoittavat, että Le tunnel d'Aragnouet-Bielsa on auki. Espanjaan päästäisiin siis alittamalla Pyreneet kolmen kilometrin tunnelia pitkin. Tunnelitien laskeuduttua toistasataa metriä Espanjan puolelle Pyreneitä  Aragoniaan, aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta kuumasti. Korkea vuoristo toimii ilmastonjakajana jättäen kostean atlanttisen sään Ranskan puolelle Oksitaniaan.



Ei kommentteja: