Hae tästä blogista

keskiviikko 1. marraskuuta 2017

2. päivä: Euskadista ja Iparraldesta Lanasiin — baskinkieli vaihtuu oksitaaniin

Aamuauringon paistaessa Annikki on taas hyvällä tuulella. Häntä ei harmita edes kotiin unohtunut matkalaukun avain sillä lempilaukku on nyt auki ja yhä käyttökelpoisessa kunnossa.

Susivuoret eivät ole varanneet hotelliaamiasta ja pakattuaan matkalaukut autoonsa, he kävelevät lähimpään kahvilaan juomaan cafe con lechet croissantin kera. Paikasta saisi kaikkea muutakin hyvää kuten vastapuristettua appelsiinimehua mutta tuoremehut tulivat juuri juotua hotellihuoneessa. Kahvista virkistyneenä Susivuoret palaavat autolleen ja lähtevät Donostiasta kohti Irunin rajakaupunkia. 

Irunissa näkyy olevan satama mutta juuri muuta Susivuoret eivät ohiajaessaan kaupungista näe. Tienvarren kyltit väittävät ainakin parin kilometrin matkalla, että Ranskaan on matkaa 1 km. Johan meidän olisi pitänyt jo moneen kertaan olla Ranskan puolella, Annikki ihmettelee. Vasta kun baskin- ja espanjankieliset kyltit vaihtuvat ranskan- ja baskinkielisiin ja tie huononee, Annikki uskoo, että valtakunnan raja on ylitetty. Ensimmäinen maalikylä Ranskan puolella on Saint-Jean-de-Luz, joka on muuten Bixente Lizarazun kotikaupunki.  Mukavan näköinen pikkukaupunki on Donostian ja Irunin lailla Atlanttiin laskevan joen suulla. 

Ennen Biarritzia Susivuoret poikkeavat Atlantin rannassa. Annikki haluaisi käydä valtameressä kahlaamasa mutta uskoo Vilhoa, joka sanoo sen vain johtavan siihen, että hienoa hiekkaa on sitten kaikki varusteet ja auto täynnä. Rantaloma jää siis lyhyeksi. Myös Biarritzin kierros on lyhyt. Muutamaa isoa rantahotellia lukuun ottamatta rantalomakaupunki on siistin ja viehättävän näköinen mutta  lokakuun viimeisenä sunnuntaina kovin hiljainen. Seuraavaksi Annikki ehtii nähdä vilaukselta Baionan eli Bayonnen La Cathédrale Sainte-Marien. Ihan kaunis tämäkin, L’Adour- ja La Nive -jokien yhtymäkohdassa sijaitseva, Didier Deschampsin kotikaupunki. 

Ranskassa ei ilmoitella kyltein provinssien ja departtementien vaihtumisesta mutta Susivuorten pistäytyessä ainoassa aukiolevaksi huomaamassaan ruokakaupassa, Annikki arvaa, että ollaan tultu Pyrénées Atlantiques’ta ja Iparraldesta eli  Ranskan Baskimaalta Landes’iin. Herkkuhyllystä Annikki nimittäin nappaa ostoskoriinsa Bayonnen kinkun ja Sakarin eli voimakkaaksi mainitun baskilaisen maustekastikkeen lisäksi purkillisen Landes’in ankkapateeta. 

Anglet’ssa Susivuoret hankkiutuvat riitoihin autonavigaattorinsa kanssa. Chiara eli Susivuorten autonavigaattori on väliin hyvin omapäinen löytäessään takapihojen kautta kulkevia ”oikoreittejä” ja Annikin off line -tilassa olevat appsit eivät taas  osaa Chiaran lailla välttää maksuteitä. Annikin otettua komentovastuun navigoinnista, sopu ja sopiva reitti kuitenkin löytyvät ja Susivuorten matka kohti Pau’ta ja Lourdes’ia etenee mukavasti.

Ei kommentteja: