Hae tästä blogista

torstai 1. syyskuuta 2016

1. ja 2. päivä: Annikki palaa Baijeriin

Annikin hiukset hulmuavat lämpimässä tuulessa Susivuorten huristaessa kohti naapurikylää, Unterammergauta. Vilhon kääntäessä “Leppäkertun” eli mustan, punakattoisen FIAT 500C:n kylätielle, auton avoimesta kattoikkunasta puhaltava tuuli asettuu.

Susivuoret ovat siis palanneet Baijeriin, jossa on taas elokuun viimeisinä päivinä hellettä. Koska mistään Neunerien ja Holzerien idyllisessä Wallgaussa isännöimistä fewoista ei löytynyt tilaa, Annikki on vuokrannut Karwendelin Alppien sijaan asunnon Ammergaun Alppien tuntumasta. Reilun viidentuhannen asukkaan Oberammergau lukuisine hotelleineen ja ravintoloineen on selvästi vilkkaampi ja kansainvälisempi paikka kuin Wallgaun maalaiskylä. Vaikka Oberammergau ensisilmäykseltä näyttää arkisemmalta koska ihan kaikkia sen taloja ei ole koristeltu Wallgaun tapaan  seinämaalauksin, on se aivan yhtä siisti kuin pikkukyläkin.

Annikki ja Vilho saapuivat majapaikkaansa Oberammergaussa eilen illansuussa. Korskeasti "König Ludwigiksi" nimetty tilava asunto tämän Baijerin hullun kuninkaan nimikkokadun varrella on varsin mukava vaikkei siinä olekaan Annikin kaipaamaa, pelargonioin somistettua baijerilaista parveketta. Sen vastineeksi  Susivuorten käytössä on rehevä puutarha pergoloineen ja puutarhakalusteineen. Asunnon ikkunat antavat kolmeen suuntaan ja niistä näkyy mm. Kolbensattelin vuorenhuiput.

Eilisen matkapäivänsä päätteeksi Susivuoret asioivat vain ruokakaupassa ja kävivät iltapalan syötyään varhain levolle. Annikkia huvitti makuuhuoneen “kuninkaallinen” parivuode, joka on mitä ilmeisimmin valmistettu talon takaosan yhteydessä olevassa pihavajassa. Sängyn päätylautaan on leikattu kuninkaankruunun muotoinen koristekuvio.

Asunnon muutkaan kalusteet eivät ole loma-asunnoille tyypillisiä Ikea-huonekaluja — napakkaa sohvaa kenties lukuun ottamatta. Tyypillinen, ajan patinoima baijerilainen ruokailuryhmä selkänojallisine puupenkkeineen ja tuoleineen sekä makuuhuoneen suuri vaatekaappi ja uudelleen verhoiltu mukava nojatuoli ovat selvästi mummon perua mutta muuten asunto on sisustettu moderniin tyyliin.

Annikki ja Vilho tarkastavat keittiön kaappien sisällön ja talon muut osat vasta keskiviikkoaamuna lähtiessään tutkimaan lähiympäristöä kauppakassit mukanaan. Talon kahta ylintä kerrosta omana loma-asuntonaan pitävä isäntä lienee työpaikallaan Mannheimissa ja alakerran toinen vuokrattava asunto, “Sissi” on sekin tyhjillään. Koska asunnon ovi on auki, Susivuoret kurkistavat sisään todetakseen, että se on heidän asuntoaan paljon pienempi ja kevyemmin varusteltu.  Loma-asunnon vuokraaminen on Baijerissa sen verran edullista, että Susivuoretkin voivat aina valita asunnon, jossa on vähintään yksi erillinen makuuhuone ja kunnollinen keittiö ja kylpyhuone. “Sissi” olisi ollut Susivuorten  loma-asunnoksi liian ahdas. Saa nähdä, saammeko tulevan viikon aikana jonkun nuorenparin naapuriksi tähän pieneen yksiöön, Annikki ja Vilho tuumivat.

Tutkittuaan vielä pihavajan ja puutarhan perällä olevan kaasugrillin, Susivuoret marssivat joenrantakatua pitkin Oberammergaun turisti-infoon rekisteröidäkseen saamansa Könings Cardit. Kuninkaallisilla, “inklusiivisilla” vierailijakortilla saa esitteen mukaan jopa 200 erilaista etua Ammergaun Alppien lisäksi myös Allgäun, Tirolin ja Das Blaue Landin alueella. Annikkia ei ilmainen sisäänpääsy esim. Franz Marc -museoon ja kotiseutumuseoihin innosta eikä hän ole valmis laskemaan jokea tukkilautalla. Sen sijaan ilmaiskyyti lukuisilla köysiradoilla ja tuolihisseillä kyllä kiinnostaa eikä näillä helteillä laivaristeily lähijärvillä sekään kuulostaa hullummalta.

Turisti-infosta tultuaan Susivuoret kävelevät ilmaiseen joenrantaparkkiin illalla jätetylle autolleen. Jos olisi oikein laiska, voisi kysyä naapurin mummolta lupaa pysäköidä auto asuintalon viereen naapurin vapaalle autopaikalle, Annikki miettii mutta toteaa sen olevan turhaa. Kyllä “Leppäkerttu” pärjää rantaparkista, josta Annikki jaksaisi kantaa kauppakassit asunnolle. Sen verran laiska Annikki on ensimmäisenä oikeana lomapäivänään, että tiedusteluretki lähitienoon kävelyreiteistä ja talstationeista eli tuolihissien lähtöpaikoista tehdään autolla.

***
Lounaan ja päivälevon jälkeen Susivuoret tekevät pienen kävelylenkin Oberammergaun keskustassa. Kirkon ja Das Pilatushausin ympärillä on parikin Oberammergaun kuuluun Die Passionspieleen sekä jouluseimiasetelmiin liittyviä puuhahmoja myyvää kauppaa. Pienen puusta kaiverretun lampaan hinta on 22 € ja lehmän 60 €. Kymmenet Raamatun henkilöitä esittävät,  taidokkaasti maalatut puuveistokset maksavat varmaan pitkälti toista sataa. Ei ihme, että ison jouluseimen rakentamiseen ja siihen kuuluvien hahmojen keräämiseen menee useita vuosia, Annikki miettii.

Illalla Susivuoret istuvat pihalla puutarhapöydän ääressä kun aivan talon takana olevan kirkon kello lyö puoli yhdeksän. Nyt täytyy mennä sisälle virittämään teevee oikealle kanavalle, Annikki hoputta Vilhoa. Vartin päästä alkaisi Saksan ja Suomen välinen ystävyysottelu.

Ei kommentteja: