Hae tästä blogista

sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

6. päivä: Beguin the beguine - Leuvenin Grand Béguinage

Kotiinpaluupäivänä Susivuoret lähtevät hyvissä ajoin kohti Brysseliä koska Annikki on keksinyt, että matkan varrella voitaisiin käydä Leuvenin kuuluisassa yliopistokaupungissa.

Matkalla Annikki yrittää useaan otteeseen saada hyvää kuvaa olkikattoisista taloista, joita on yllättävän paljon. Aivan uusissakin omakotitaloissa on paksuja olkikattoja. Ilmeisesti olki on katemateriaalina niin hyvä, että siitä tehdään nykyäänkin kattoja, eikä pelkästään maalaistaloihin. Suomessahan olkikattoja ei ole osattu tehdä enää vuosikymmeniin ja eestiläiset sitä piti kutsua hätiin kun Suomessa tarvittiin olkikatot ulkoilmamuseon rakennuksiin. 

Louvainissa eli Leuvenissa Susivuoret toistavat vakiokuvionsa eli auto parkkiin kaupungin laidalle ja kovaa laukkaa keskustaan. Tällä kertaa Annikki huomaa supermarketin pihalta hyvän ilmaisen parkkipaikan. Muualta sellaista ei tunnu löytyvän. Kävelymatka Leuvenin vanhaan kaupunkiin, jossa Grand Béguinage eli Groot Begijnhof on, ei ole pitkä ja ainoaksi pieneksi hankaluudeksi osoittautuu vilkas polkupyöräliikenne. Samoin kuin Hollannissa, ei jalankulkija eikä autoilija ole täällä arvossa vaan kadut ja jalkakäytävät täyttävät pyöräilijät. Eniten parkkeerattuja pyöriä on yliopistorakennusten edessä olevilla jalkakäytävillä. Osa fillareista näyttää olevan kaupungin katolisen yliopiston omaisuutta.

Vilinän keskittyessä yliopiston kulmille, itse Béguinage'issa, jonka noin sadassa talossa on nykyään yliopiston opiskelijoiden ja vierailevien tutkijoiden asuntoja, on hiljaista. Enimmäkseen 1600-luvulta peräisin olevat punatiiliset rakennukset ovat kaikki asuttuja ja hyvässä kunnossa. Pihoilla olevat kaivot eivät sentään liene enää käytössä. Kolmen hehtaarin alueelle levittäytyvä, muurien ympäröimä Béguinage perustettiin jo 1200-luvulla. Kukoistuskauttaan tämä etupäässä uskonnollinen järjestelmä eli 1600-luvulla, jolloin se tarjosi turvapaikan Alankomaiden katolisille.

Aikansa kierreltyään Béguinage'in mukulakivikujilla, Susivuoret suunnistavat keskustorille katsomaan Leuvenin kaupungintaloa. Sen valkoinen julkisivu runsaine veistoksineen on komea. Kaupungintaloa, samoin kuin sitä vastapäätä olevaa Sint Pieterskerkiä alettiin rakentaa jo 1400-luvulla. Annikki muistelee, että tässä Pyhän Pietarin kirkossa olisi muutama merkittävä taideteos mutta niiden tutkimisen sijasta Susivuoret suunnistavat lounaalle. Tarjolla tietysti olisi Leuvenin maailmanlaajuisesti kenties tunnetuinta tuotetta, Stella Artois -olutta mutta Susivuoret eivät lageroluesta välitä. 

Brysselin lentokentälle saapuessaan Annikki ja Vilho ovat hyvin ravittuja mutteivät liian kylläisiä juodakseen viimeiset munkkioluensa. Sitä kun ei tiedä koska on seuraavan kerran tilaisuus saada iso lasillinen tätä tummaa, pehmeänmakuista juomaa muutamalla eurolla. 

Ei kommentteja: