Hae tästä blogista

sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

4. päivä: Hillityt ljubljanalaiset hiljentyvät entisestään pääsiäisenä

Päivällisen jälkeen Annikki arvelee, että olisi hyväksi käydä vielä pienellä kävelyllä ennen iltatoimiin ryhtymistä. Kaupunki on jonkin verran hiljentynyt eilisillasta. Ljubljanalaiset kenties viettävät pääsiäistä edeltävän lauantain kotona perheen parissa käytyään sitä ennen siunauttamassa pienissä pajukoreissa kantamiansa pääsiäisruokia.

Terasseilla riittää kuitenkin väkeä mutta meno on ljubljanalaiseen tapaan sangen hillittyä. Sloveniassa alkoholin keskikulutus on vain puolet siitä mitä kaikissa sen naapurimaissa muttei maltillinen alkoholinkulutus ole selitys terassiasiakkaiden ja tarjoiluhenkilökunnan rauhalliseen käytökseen. Sloveniassa ei vain tunnu olevan tapana elämöidä äänekkäästi vaikka olisi kuinka hauskaa. Ollaan iloisia ja puhellaan muttei kilisytellä koko ajan haarukoita ja laseja eikä huudella ja naureskella naapuripöytien välillä kuten esim. Italiassa, jossa ei edes kaupunkien liikenteeltä rajoitetuissa osissa ole koskaan näin hiljaista.

Sama rauhallisuus ja hiljaisuus jatkuu Annikin ja Vilhon majapaikassa. Viereisestä huoneesta kuuluu vaimeaa kolinaa mutta muuten tuntuu siltä, ettei asuntohotellissa ole juuri muita asukkaita. Minneköhän aamupäivällä nähdyt espanjalaiset, ranskalaiset ja italialaiset pääsiäislomalaiset ovat majoittuneet? Entä ne sata kiinalaista, jotka Annikki laski poistuvan eräästä ravintolasta toissapäivänä? Muita turisteja bongatessaan Annikki ja Vilho ovat kiinnittäneet huomionsa aasialaisturistien suhteellisen suureen määrään. Parikin sataa kiinalaista ja muutama tusina japanilaisia on nimittäin merkittävä määrä Ljubljanan kokoisessa kaupungissa. Annikkia se, että piskuisen Ljubljana vetää aasialaismatkailijoita askarruttaa sen verran, että hänen on surfattava netissä kunnes löytää raportin siitä, kuinka Slovenia ja erityisesti Ljubljana ovat satsanneet Aasian matkailumarkkinoille. Kannattaisikohan niiden Itä-Suomen kaupunkien, jotka valittelevat vähentynyttä venäläisturistien virtaa, alkaa tosissaan yrittää houkutella kiinalaismatkailijoita ylimitoitettuihin kauppakeskuksiinsa ja lomakyliinsä.

Ei kommentteja: