Hae tästä blogista

lauantai 19. huhtikuuta 2014

3. päivä: Pizza-aterian vaativa kiipeäminen Ljubljanan linnalle

Illansuussa on vielä niin kaunista ja lämmintä, että Annikki ja Vilho lähtevät uudestaan kävelylle. Kukkulan laella sijaitsevalle Ljubljanan linnalle pääsisi köysirataa pitkin parissa minuutissa mutta Annikki ja Vilho kapuavat sinne ensin kapeaa mukulakivikatua ja sitten kävelytietä ja -siltaa pitkin. Kävellessä voi ihailla rinteiden parhaassa kevätloistossaan olevaa kasvillisuutta ja kuunnella mm. tiltaltin ja mustarastaan laulua.

Itse linna on sekoitus erilaisten rakennusprojektien tuloksia 1400-luvun lopusta lähtien. Annikki ja Vilho vilkaisevat sen eri osia vain pikaisesti ja keskittyvät linnanmuurilta avautuviin maisemiin. Pohjoisessa näkyy useita Alppien lumihuippuja, etelässä avautuu alava marskimaa. Alhaalla kaupungissa Prešerenin aukiolla on aikamoinen kuhina, samoin joenrannan lukuisissa kahviloissa.

Kohta Annikki ja Vilhokin liittyvät joenrantakatujen ihmisvirtaan. Joen molemmin puolin on kymmeniä ravintolaterasseja, joilla nautiskellaan aperitiivejä, tutkitaan ruokalistoja tai ollaan jo illastamassa. Vaikka Annikki ja Vilho ovat muuten ulkoilmaihmisiä, muualla kuin maastoretkellä ollessaan he syövät ateriansa mieluiten sisätiloissa. Siksi he suuntaavat tällä kertaa Vilhon nopeasti valitseman ravintolan sisäosiin. Ruokalistalla olisi jälleen kiinnostavia riistaruokia mutta kaksi runsasta liha-ateriaa päivässä tuntuu kyllä liialta. Siksi listalta valitaan ohutpohjaiset, kohtuullisen vähän juustoa sisältävät pizzat. Annikin syödessä mm pieniä, kokonaisia mustekaloja ja muita mereneläviä sisältävää pizzaansa, sisään astuu eläkeläispariskunta. Vanha herra kysyy Annikilta, onko pizza hyvää. Annikin vastattua myöntävästi myös tämä pariskunta tilaa pizzat. Annikki ja Vilho eivät montaa kertaa vuodessa syö pizzaa mutta silloin kun he sen tekevät, täytyy pizzan olla kunnollinen eikä mikään yli viisi senttiä paksu pullapläjäys. Se nyt on selvää, että parhaat pizzat saa Napolissa ja Pohjois-Italian suurkaupungeissa, joissa on paljon napolilaisia. Vaikka Ljubljanakin pärjää pizzakisassa ihan kohtuullisesti, ei Annikki sentään suosittele kenenkään tulevan Ljubljanaan syömään pelkästään pizzaa paikallisten herkkujen kustannuksella.

Ei kommentteja: