Hae tästä blogista

sunnuntai 13. syyskuuta 2015

9. päivä: Fischbachalm eli Annikki ja alppikukka

Karwendelin alpit ja muut lähivuoret kylpevät kirkkaassa auringossa kun Annikki ja Vilho ylittävät Wallgaussa Isarin. Pian polku kääntyy havumetsään ja kaksikkomme alkaa nousta pientä hiekkatietä pitkin ylöspäin. Tämäkin tie, kuten näköjään kaikki tiet Baijerissa monikaistaisia autobahneja myöten on erinomaisessa kunnossa. Autoja ei tiellä kuitenkaan liiku sillä tie on retkeilyreitti ja huoltotie vuoristotavernoihin. Reitti on patikoitsijoiden lisäksi pyöräilijöiden suosiossa ja Annikki saakin nähdä miten aidolla mountain (!) bikellä poljetaan hitaasti mutta varmasti rinnettä ylös.

Taivaalta kuuluu hiirihaukan naukaisu ja korkeudessa pyörähteleekin kaksi poikasta emolinnun opastamana. Pian haukkoja lentelee Susivuorten päällä kahdeksan kappaletta. Lieneekö kyseessä muuttokokoontuminen vai lentonäytös ihan vain Annikin ja Vilhon iloksi. Metsävyöhykkeellä liikkuu paljon myös tiaisia ja siellä nähdään närhi ja pohjantikkakin. Annikki pysähtyy mielellään välillä kiikaroimaan lintuja sillä tie jyrkkenee niin, ettei meno ole enää lainkaan vaivatonta.

Susivuorten lähestyessä Fischbachalmia, ylänköniityltä alkaa kuulua kellojen kilinä. Siellä ei kuitenkaan ole lehmiä vaan parikymmenpäinen lauma hevosia, joilla jokaisella on kello kaulassaan. Syy hevoskellojen käyttöön on näköjään se, etteivät pollet olekaan aidatussa haassa vaan liikkuvat vapaana ylängöllä. Muutama niistä innostuu laukkaamaan niittyä edestakaisin mutta useimmat löntystelevät rauhallisesti Annikkia kohden. Annikin helpotukseksi hevoset eivät olekaan yhtä tunkeilevia kuin Monte Baldolla taannoin tavattu, Annikin repun sisällöstä kovin kiinnostunut heppa vaan ne jatkavat pysähtymättä matkaansa tien yli.

Fischbachalmissa on pieni taverna, jonka pihalla olevat pöydät ovat täynnä auringosta nauttivia retkeilijöitä. Aurinko tekeekin näkymät terassilta Soiernin vuoriryhmään aivan ihaniksi. Vuoret näyttävät todella houkuttelevan kauniilta kirkkaanvihreän alppiniityn taustalla. Niityn poikki kulkee polku, joka veisi 2257 metriin kohoavalle Soiernspitzelle. Susivuoret eivät lähde nyt tavoittelemaan Soiernspitzeä eivätkä edes seuraavaa tavernaa, Soiernhausia, vaan jatkavat matkaansa vain sen verran, että löytävät tarpeeksi loivan rinteen evästauon pitämiseen.

Aurinko paistaa niin lämpimästi, että Annikin hiestyneet takki ja lakki ehtivät kuivua hänen istuessaan rinteellä omenaa nakertaen. Ojennellessaan koipiaan ja hamutessaan pähkinäpussia, Annikki toistelee Vilholle, että nämä aurinkoiset maisemat ovat juuri niin upeat kuin matkailumainoksissa tapaa nähdä. Kaiken kruunuksi vuorenhuipun takaa liitää esiin petolintu, joka muutamalla siiveniskulla ylittää koko ylängön. Noin valtavan linnun on oltava Steinadler eli maakotka!

Ennen reitille palaamista, Annikki tutkii sinisiä ja valkoisia alppikukkia, jotka kukkivat vaikka on jo syyskuu. Takki on kuitenkin vedettävä uudelleen päälle sillä rinnetietä alaspäin mentäessä ei enää tule hiki. Laskeutuminen Fischbachalmin 1402 metristä lähes 550 metriä alemmaksi Isarin rantaan on kyllä siinä mielessä hikistä hommaa, että jokaisella askeleella on oltava tarkkana. Puronvartta kulkeva oikopolku, jonne Susivuoret lähtevät, on paikoin hankalakulkuinen. Vuorilta valunut vesi on uurtanut polun niin, että parissa kohtaa Annikin on otettava etukäpälät avuksi päästäkseen etenemään. Polun mutaisissa paikoissa näkyy sorkanjälkiä, jotka ovat liian suuria ollakseen metsäkauriin jälkiä. Kun kyseessä ei voi olla metsään seikkailemaan lähtenyt yksinäinen lehmäkään, asialla on varmaan ollut saksanhirvi.

Lähes kuuden tunnin kävelyretki polvia rääkkäävine alamäkiosuuksineen tekee sen, ettei Annikki jaksaa hätkähtää kellokaulaista härkälaumaa, joka laiduntaa vuorten ja joen välisellä niityllä. Suurin, lähes metrisin sarvin varustettu sonni vain vilkaisee ilmeisen pakenemaan kyvytöntä Annikkia kävellessään hänen ohitseen kävelytien toiselle puolen. Annikin toiseksi viimeisenä ponnistuksena laskeudutaan portaat joen rantaan ja palataan tuttua reittiä kotitalolle. Viimeisin ponnistus on kiivetä portaat ylös asuntoon. Siitä selvittyään Annikki rojahtaa parveketuoliin. Hetken huokaistuaan hän toteaa - tietysti - että olipa mahtavan hieno retki.

Ei kommentteja: