Hae tästä blogista

lauantai 5. syyskuuta 2015

2. päivä: Syksy saapuu Etelä-Lappiin

Susivuoret kutsuvat tätä syksyistä matkaansa Baijerin Alpeille Etelä-Lapin retkekseen. Syynä on se, että alppimatka korvaa heidän tähän asti jokasyksyisen matkansa Lappiin. Lapissa retkeilystä päätettiin pitää välivuosi koska kaksikkomme on parissakymmenessä vuodessa ehtinyt koluta varsinkin Suomen Lapin varsin perusteellisesti. Toki päätökseen vaikutti sekin, että pitkä ajomatka pohjoiseen samoja teitä pitkin on alkanut kyllästyttää.

Sen verran Susivuoret pitävät Lapin matkojen perinteistään kiinni, että ensimmäisenä matkapäivän jälkeisenä päivänä he nukkuvat pitkään ja tutustuvat vain lähimaastoon. Syyskuuksi vaihtunut päivä on helteinen kun Annikki ja Vilho kävelevät Wallgaun Kurparkin viertä katsastamaan uutta kotikyläänsä. Kaikki kylän asumukset vanhimpia 1600- ja 1700-lukujen taloja myöten ovat erinomaisessa kunnossa ja ulkoseinien maalaukset loistavat kirkkaana auringossa. Kirkon pihalla on rakenteilla uusi päreillä katettu kupoli kirkon pieneen sivurakennukseen. Muut näytteet paikallisesta puusepäntaidosta ovat osittain puusta rakennettujen  talojen koristeellisia kattopäätyjä, parvekkeenkaiteita jne. sekä tolppien päissä olevia linnunpönttöjä. Puutavarasta ei tunnu olevan pulaa ja kaikkien talojen seinustoilla on siistejä pinoja isoja halkoja. Wallgaun uskomaton siisteys ja jämptiys on kaiken kaikkiaan jotain aivan muuta kuin sitä, mitä Suomen Lapissa näkee.

Susivuoret kävelevät helteessä naapurikylä Krüniin asti ja palaavat sitten parvekkeelleen nauttimaan virvokkeita. Vilho avaa pullon Oktoberfest-olutta ja Annikin on tunnustettava, ettei tiennyt, että Baijerin olutfestareilla juodaan tätä tapahtumaa varta vasten pantua olutta. Kaupoissa keväällä valmistetut Oktoberfest-olutpullot ovat heti ovenpielessä ja siitä perheenemännät lastaavat olutkoreja ostoskärryihinsä. Muut oluet löytyvät myymälän takaosasta. Toki Vilho on löytänyt  tiensä sinnekin ja on nostanut Annikin kärryyn pari koreaetikettistä pulloa. Annikki ei ole oluenystävä ja juo Vilhon seuraksi vain pienen pullon radleria. Tämä oluen ja sitruunasoodan sekoitus on hänestä sopivin janojuoma helteellä.

Illalla alkaa sitten se odotettu ukonilma. Salamoita näkyy ja jyrinää kuuluu laakson molemmilta puolilta ja pian ukkonen on laakson  päällä. Vettä sataa reilusti ja lämpötila laskee hetkessä viisitoista astetta. Syksy on alkanut.

Ei kommentteja: