Hae tästä blogista

lauantai 12. syyskuuta 2015

7. päivä: Alppijärvikierros - Sylvensteinsee, Tegernsee, Kochelsee ja Walchensee

Sunnuntaiaamuna tihuuttaa vettä Annikin kiiruhtaessa viereiseen Kurparkiin, jossa on alkanut Bauernmarkt eli maalaismarkkinat. Tuttuun tapaan Annikki sukkuloi kojulta toiselle Vilho kintereillään. Tarjolla on paikallisten juustojen, makkaroiden, hunajien ja muiden elintarvikkeiden lisäksi monenmoisia, mm. villaisia ja puisia käsitöitä. Annikki tutkii pitkään humalankävyistä tehtyjä koristekransseja ja pellavaisia pitsiliinoja.  Markkinoilta saisi kaiken tarvittavan rekvisiitan alppitalossa olevaan fewoon, hän innostuu. Annikki ei kuitenkaan aio ainakaan vielä ryhtyä fewon emännäksi joten kauppoja ei synny.

***
Pilvinen päivä jatkuu autoretkellä. Heti Wallgaun koillispuolella Vilhon on pysäytettävä auto tietullikopille ja Annikki ostaa autolle kävelevältä virkailijalta neljän euron lippusen, jolla pääsee ajamaan kapealle yksityistielle. Tie on osa Deutche Alpenstraßea ja se kulkee vuorenrinteen ja Isarin välissä. Näkymät vihreille rinteille vesiputouksineen ja leveässä, enimmäkseen kuivassa uomassaan virtaavalle joelle ovat kauniit. Joukko pyöräilijöitä pitää sadetta Isarin sivuhaaran yli menevän katetun puusillan suojassa. Muut tiellä kohdatut sunnuntaiajelijat ovat eläkeläisiä myöten liikkeellä etupäässä urheiluautoilla.

Isar ylitetään Vorderrissä ja Fallissa joki levenee kolmihaaraiseksi Sylvensteinseeksi, jonka yli kulkee lähes 800-metrinen Faller-Klamm brücke. Auto parkkeerataan hetkeksi sillanpielen levikkeelle ja Susivuoret kävelevät sillalle ihailemaan postikorttimaisemia. Metsäisen vuorenrinteen heijastus tekee järvenpinnan paikoin uskomattoman kirkkaan vihreäksi.

Patoaltaana toimivan järven pohjoispäässä on 44 metriä korkea Sylvensteinin pato. Sen harjalta tie vie Sylvensteinspreicherin itäsakaraa myötäillen Itävallan rajalle. Susivuorilla ei ole Itävallassa autoissa tarvittavaa vignettiä hankittuna ja he kääntyvät valtakunnan rajalla olevasta risteyksestä Saksaan ja kohti Tegernseetä. Järvellä on muutamia purjeveneitä ja sen rantakaupungeissa gasthauseja mutta muuten seutu Kreuthista Bad-Tölziin on maaseutua peltoineen ja lehmilaitumineen. Maalaismaisemat hallitsevat Benediktbeuernissakin, jossa tasangolta taivasta kohti kohoavat benediktiiniläisluostarin kaksi sipulikattoista tornia. Seitsemänsataaluvulla perustettu luostari on tunnettu siitä, että sieltä löytyi vuonna 1803 keskiaikainen runo- ja laulukokoelman käsikirjoitus, joka sai nimekseen Beuernin laulut eli Carmina Burana.

Loppuosa kiertomatkasta tehdään samaa reittiä, jota saavuttiin Münchenistä Wallgauhun. Tie kiemurtelee Kochelseen rannasta ylöspäin laskeutuakseen Walchenseen rantaan. Vajaa viiko sitten molemmilla järvillä oli paljon ihmisiä uimassa, Nyt vain Walchenseen "viikinkikylässä" on porukkaa. Sinne myös hälytysajossa oleva ambulanssi, jota Vilho väisti vuoriosuudella, on pysähtynyt.

***
Illalla Annikki valmistaa kauriinpaistia ja Vilho askartelee punaviinipullojensa kanssa etsien aterialle sopivaa viiniä. Vaikka Annikki ei  juuri perusta Vilhon mainostamista Spätburgunder-viineistä, hän myöntää, että tämäniltainen saksalaisversio Pinot noir -viinistä täydentää riistaruokaa mainiosti.

Auringon laskiessa sade on lakannut kokonaan ja huomisesta näyttää tulevan poutainen päivä. Istanbulissa sen sijaan sataa entistä kovemmin kylmää vettä Hollannin maajoukkueen niskaan. Annikkia ei harmita yhtään, että viime vuodet hyvin rumaa jalkapalloa pelannut Hollanti häviää Turkille 3-0 ja uhkaa jäädä ilman EM-kisapaikkaa.

Ei kommentteja: