Hae tästä blogista

sunnuntai 2. marraskuuta 2014

11. päivä: Veropakolaisena San Marinossa

"Käänny seuraavasta mutkasta oikealle", Annikki komentaa Vilhoa havaittuaan hyvän liikennemerkkiyhdistelmän. Merkkien mukaan vuorenrinteen puolivälissä on parkkipaikka ja köysirata-asema.

Vilhon ladatessa muutaman euron parkkimittariin, Annikki painelee lippuluukulle ostamaan piletit parin minuutin funivia-matkaan San Marinon kaupunkiin. Vaihtorahana Annikki saa kiiltävän kolikon, joka on kuin onkin San Marinon euro.

Annikki ei odota päiväretkeltä San Marinon kääpiövaltioon mitään erikoista, kunhan käydään katsomassa onko veroparatiisin (harmaa) talous paremmassa kuosissa kuin sitä ympäröivässä EU-maassa. Ravintoloissa ja tavallisissa ruokakaupoissa hinnat ovat samaa tasoa kuin naapurimaassa mutta bensiini näyttäisi olevan halvempaa. 

Ylhäältä Monte Titanolta on hyvät näkymät Adrianmeren rantaan sekä Apenniineille. Annikki ja Vilho kapuavat vanhan kaupunginmuurin laitaa sen ensimmäiselle tornille eli La Rocca Guiatalla ja siitä vielä eteenpäin kohti toista ja kolmatta tornia. Annikkia naurattaa kun juuri Passo delle Streghen eli noitien solassa vastaan tulee kolme aika rajusti meikattua venäläisturistia. Venäläisiä San Marinossa varmaan vieraileekin paljon sillä monien pikkukauppojen ikkunoissa tarjotaan venäjäksi eurokolikoita ja postimerkkejä. Kovin montaa turistia mistään maasta ei tänään kuitenkaan ole liikkeellä. 

San Marino mainostaa itseään rauhaarakastavana tasavaltana, mutta turisteille kaupataan mitä hurjimman näköisiä terä- ja ampuma-aseita. Vilho huomauttaa, että viimemainitut ovat lähinnä värikuulapyssyjä sekä jäljitelmäaseita, joita ei saa Italiassa myydä. Puukkojen ja konetuliaseiden sijaan Annikkia kiinnostavat kaupat, joissa tarjotaan hajuvesiä tax free -hinnoin. Enää kotimatkalla, Rooman lentokentältä kosmetiikkaa ei kannattaisi ostaa. Hinnat ovat siellä korkeammat kuin Helsingin Stockalla, Annikki tietää. Niinpä hän pujahtaa tuoksuvaan liikkeeseen ja palaa sieltä mukanaan iso pullo yhtä lempihajuvettään. Tutkiessaan illalla tarkemmin ostamaansa edullista hajuvesipakkausta, Annikki huomaa, että kyseessä on tavanomaista suurempi, ns. testeri-pullo.  Kauniisti muotoiltu sinetöity pullo ja sen sisältö ovat aitoa tavaraa mutta päällyslaatikossa ilmoitetaan, että kyseessä on duty free -tuote, jota ei ole tarkoitettu myyntiin. Myiväthän kuitenkin, Annikki virnuilee suihkutellessaan tuoksua illalla ympäri kylpyhuonetta.

Illalla pariskuntamme tekee pienen kävelyretken meren rantaan ja Riminin huvivenesatamaan. Suurista huvijahdeista ja purjeveneistä päätellen San Marinon lisäksi myös Italiassa riittää väkeä, joiden kaikki tulot eivät mene verojenmaksuun.  Asunnolla nautitun illallisen päättää sanmarinolainen kuohuviini, joka vetää hyvin vertoja naapurimaan kuivalle spumantelle.

Ei kommentteja: