Susivuorten astellessa Assisin Basilica di San Francescolta ylemmäksi kaupunkiin, pikkukauppojen
tarjoamat tavarat vaihtuvat vähitellen yhä maallisemmiksi; oliivipuisten
kaularistien ja fransiskaanimunkin kaapuun puettujen likööripullojen sijaan
kaupan on oliivipuisia keittiötarvikkeita ja tryffeliöljyä. Kenkäkauppojen
ikkunoissa alkaa olla munkinsandaalien lisäksi myös korkokenkiä.
Kierrellessään kaupungin Piazza
del Comunen ja kaupungin duomon, San Rufinon liepeillä Annikki ja Vilho
alkavat tutkia ravintoloiden ruokalistoja. Pikaruokapaikoista saa tietysti
standardipizzaa ja paninoita kolajuoman
kera mutta muuten tarjonta painottuu umbrialaisiin ruokiin ja viineihin. Ennen
lounaalle menoa kiivetään vielä katsomaan Rocca
Maggioren keskiaikaista linnoitusta ja kurkistetaan Tempio di Minervaan. Roomalaisesta temppelistä on jäljellä vain
fasadi komeine pylväineen. Se, että itse temppeli on nykyään barokkikrääsällä
kuorrutettu kirkko, ei pilaa Susivuorten ruokahalua vaan he painelevat reippaasti
Fransiskuksen susiystävän lailla kasvisravintolaan.
Annikki taitaa muistaa legendan Fransiskuksesta ja Gubbion
sudesta hieman väärin. Eivät Susivuoretkaan täysin tyydy kasvisruokaan. Annikin
annos lasagna d’autunnoa eli
syyslasagnea sisältää metsäsienten lisäksi kauden kasviksia mutta Vilholle
tuodussa lasagna alla norcinassa on
tryffeleiden lisäksi myös villisianlihaa. Molemmat, annosvuoissa paistetut
ruoat ovat herkullisia mutta juuri ”norcialainen lasagne” taitaa olla se, joka
saa kaksikkomme kiirehtimään kohti mustista tryffeleistään ja villisioistaan
kuulua Norciaa.
Matkalla Norcian pikkukaupunkiin ohitetaan Trevi, jonka
alueella sanotaan tuotettavan Italian parasta oliiviöljyä. Sen laatu varmasti
korvaa ainakin tuotetun määrän sillä Italian varsinaiseen oliiviöljyntuotantoalueeseen
eli Pugliaan verrattuna oliivipuita on Trevissä mitätön määrä. Annikki muistelee, että maistellessaan Veronan
suurilla viini- ja ruokamessuilla tarjottuja kymmeniä erimakuisia ja -värisiä
oliiviöljyjä, hän taisi mieltyä juuri Umbrian ja Toscanan öljyihin. Apenniinien
rinteillä kasvaneista oliiveista voi hyvinkin saada puristettua hienostuneemman
makuista öljyä kuin Puglian tasankojen valtavien oliivitarhojen sadosta. Toisaalta
italialaisessa keittiössä on käyttöä hyvin monille erityyppisille
oliiviöljyille. Tietyt ruoat suorastaan vaativat robustia ja toiset taas
hienoaromista öljyä. Esimerkiksi Italian suurimpiin extravergine-oliiviöljyn tuottajiin kuuluva Monini, jonka
pääkonttorin Annikki bongaa Spoletossa, valmistaa paljon muitakin kuin vain
Umbrian D.O.P-öljyjä.
Umbrian ”öljykentät” jätetään taakse heti Spoleton jälkeen
tien sukeltaessa tunneliin. Norciaan johtavat Apenniinien tietunnelit eivät
vedä pituudessa vertoja Bologna-Firenze -radan 18.7 km:n tunnelille mutta kyllä
yli neljän kilometrin matkakin vuoren sisässä on pitkä. Varsinkin jos Annikin
lailla tuijottaa tunnelissa tasaisin välein olevia kylttejä, jotka kertovat
kummalle sen suuaukoista on lyhyempi juoksumatka hätätilanteessa.
Serravallen laaksoon päästyä tunnelit loppuvat ja loppumatka
Norciaan mennään verrattain loivasti mutkittelevaa tietä saapuen suoraan
hotellille, joka sijaitsee täpärästi kaupunginmuurin ulkopuolella.
Hotel Palatina
on kuitenkin täysin pimeänä ja Annikin painaman soittokellon pirinä kaikuu
hotellin tyhjässä aulassa. Annikin kaivettua puhelimensa esiin, hän huomaa,
että siihen on tullut puhelu Assisin basilikakierroksen aikana. Soitto näytön
osoittamaan numeroon selvittää tilanteen: pirteä naisääni antaa Annikille
ohjeet saapua viereiseen hotelliin. Siellä Annikki saa kuulla, että hotelli,
johon hänellä on ”vahvistettu” varaus on suljettu mutta Hotel Saliconesta järjestyy korvaava majapaikka. Susivuoret ovat
tähän hyvin tyytyväisiä, onhan Salicone
selvästi parempitasoinen hotelli kuin ne, joihin he yleensä majoittuvat.
Kaikenlisäksi suuri, rauhallinen huone huippumukavine vuoteineen maksaa heille
täsmälleen saman kuin vaatimattomampi yösija Palatinassa. Jos Annikki olisi tehnyt nettivarauksensa suoraan
tähän uuteen hotelliin, lasku olisi ollut lähes kaksinkertainen. Vilho arvelee yllättävän tasokorotuksen olevan
Pyhän Fransiskuksen ansiota mutta kuumaan vaahtokylpyyn pulahtava Annikki on
varma, että asialla on San Benedetto da
Norcia eli Benedictus Nursilainen. Onhan Norcian Pyhä Pentti myös kurittomien
koululaisten suojeluspyhimys.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti