Hae tästä blogista

torstai 7. marraskuuta 2013

16 päivä: Lumottomaan Lissaboniin


Grijó, Santa Maria de Lamas,  Mealhada, Coímbra… Tutut paikannimet vilahtelevat opasteissa Annikin ja Vilhon ajaessa Portugalin kalleinta tullitietä Portosta takaisin Lissaboniin. Parempi maksaa tietulli tyhjälle moottoritielle kuin pyöriä joka ainoassa liikenneympyrässä ja ajaa pikkukaupungit ja kylät halkaisevalla estrada nacionalilla tai itinerário complementarilla.

Pombal. Annikki havahtuu kevyestä horteesta Vilhon kaartaessa Pombalin área de serviciolle. Onko luvassa taas portviinitarjoilua? Nimestä “Pombal” Annikin mieleen kun tulee Pombalin markiisi, joka 1700-luvulla pani portviinin tuotannon ja kaupan järjestykseen. Ollaan kuitenkin moottoritien levähdysalueella ja tähtäimessä on nopea lounas. Vaikka ravintolapuoli on kiinni, lounaaksi järjestyy suuret leitão-sämpylät. Päästiin siis maistamaan Portugalin kenties parasta sianliharuokaa, grillattua juottoporsasta. Jälkiruoaksi Annikki nappaa vielä pienen pastel de natan. Se on sallittua näin viimeisenä iltana Portugalissa. Heti kotona Annikki palaisi tavalliseen ruokavalioonsa, johon ei kuulu sianliha eikä jälkiruoat ja makeat viinit. Toki Annikin terveellisen perusruokavalioon sisältyy satunnainen lasillinen viiniä, tosin yleensä rutikuivaa valkoviiniä.

Lissaboniin saavutaan kehätietä ja kun huominen paluulento on heti aamusta, majoitutaan sen varteen lähelle lentokenttää. Vilhon ehdotus illallispaikasta sopii Annikille mainiosti. Hän ei edes kaipaa käyntiä kaupungin keskustassa. Lissabon ei ole niitä kaupunkeja, jotka kiehtoisivat vastustamattomasti Annikkia. Vaikka muistot Alfamasta, josta pariskunta muinoin vuokrasi asunnon, sekä muista Lissabonin osista ovat mukavia, ei kaupungilla ole Annikin mielestä mitään erityistä lumovoimaa.  Vai onko syynä matkaväsymys, ettei Annikki jaksa nähdä Lissabonissa mitään ihmeen ihanaa. Pitäisikö Lissabonille antaa vielä yksi mahdollisuus voittaa Annikki puolelleen Porton ja Coímbran sekä monen muun Euroopan kaupungin kustannuksella?

Ei kommentteja: