Hae tästä blogista

lauantai 2. huhtikuuta 2016

13. päivä: Sadepäivän lakko Pariiissa

Annikki ei sateisena aamuna jaksaisi nousta vuoteesta lainkaan mutta hän haluaa tietää, miten kananmuna paistetaan Vilhon mukaan oikeaoppisesti. Annikki osaa kyllä tehdä omeletin kaiken taiteen sääntöjen mukaan mutta munan paistaminen loma-asuntojen lähes poikkeuksetta onnettomilla paistinpannuilla ei ole hänen vahvin lajinsa. Annikki onkin mielissään kun Vilho nostaa hänen aamiaislautaselleen erinomaisesti paistetun luomumunan.

Sateinen päivä ei houkuttele tungeksimaan kapeilla kaduilla ja taidemuseoissa kiertäminen kolmena peräkkäisenä päivänä on Susivuorillekin liikaa.  Vilho lähteekin omia polkujaan Bellevillen suuntaan 10e ja 19e arrondissementteihin Annikin ajaessa bussilla 1er arrondissementtiin Rue de Rivolille.

Annikki pyörii aikansa Rue de Rivolilla ja sen varrella olevassa tavaratalossa muttei lopulta osta mitään sovittamistaan kengistä ja vaatteista. Paluumatkalla Place de la Bastillella autot seisovat ja torvet soivat. Bussiin pysäkkialueen ulkopuolelta kyytiin otetut rouvat tietävät kertoa, että liikenne on jumissa aina Place d’Italielta 13e arrondissementistä asti. Menossa on tähän mennessä suurin ammattiliittojen ja opiskelijajärjestöjen mielenosoitus uutta työlakia vastaan. Samaan tapaan kuin Italian Jobs Act, Ranskan La loi de El Khomri pyrkii nykyisiä työehtoja huonontamalla ja etuuksia leikkaamalla parantamaan työllisyyttä ja maan taloutta. Ympäri maata pidettävien mielenosoitusten tueksi Eiffel-torni on suljettu ja iso osa joukkoliikenteestä on pysähdyksissä. Pariisissa suurin osa busseista ja metroista kulkee mutta RER-junista vain puolet. Kaukoliikenteen junavuoroista ajetaan vain neljännes ja lentoja on peruutettu. Bussin seistessä liikennevaloissa, viereiselle kaistalle kiilaa kolme, neljä poliisiautoa. Niistä ensimmäisen kuski selaa karttakirjaa Paris et ses Banlieues. Annikista vaikuttaa siltä, etteivät poliisit ole kuitenkaan menossa mitään lähiömellakkaa hillitsemään. Ranskassa tuntuu vain olevan tapana lisätä poliisien, santarmien ja muiden viranomaisten näkyvyyttä lakkojen, mellakoiden ja terroritekojen uhatessa.

Ilman sateenvarjoa liikkeellä ollut Vilho on omalla kaupunkikierroksellaan kastunut oikein kunnolla ja on juuri ripustamassa varusteitaan kuivumaan Annikin saapuessa asunnolle. Sadetta jatkuu koko päivän eikä Annikki viitsi päivätorkkujenkaan jälkeen lähteä enää ulos. Illallinen kuitataankin avaamalla säilykepurkki. Kyseessä ei ole mikään tavallinen “nötkötti” vaan gascognelainen perinneruoka Confit de canard.  Tämä herkullinen ankka-ateria on Annikista parasta kun se peräisin säilykepurkista tai silloin kuin sitä saa ravintolassa. Itse valmistettuna Confit de canard vaatisi nimittäin jälkiruoakseen keittiöremontin. Ankanrasva aiheuttaa uskomattoman sotkun ja nytkin pelkästään padan ja lautasten peseminen on tukkia  keittiön viemärin ja astianpesukoneen.

Ei kommentteja: