Hae tästä blogista

keskiviikko 5. syyskuuta 2018

1. päivä: Susivuoret yhdessä iltakävelyllä Ehrwaldissa

Susivuorten päästyä Loisach-jokea seuraavaa tietä pitkin Itävallan puolelle, Vilho kääntää ensimmäisessä t-risteyksessä auton kohti itää. Samalla suoraan edessä näkyy auringossa kylpevä Zugspitzen massiivi ja Annikki huokaa ihastuksesta.

Haus Murmele, ”murmelinpesä”, jossa Vilho on pesinyt jo viikon, on Ehrwaldin viimeisempiä taloja vuorten juurelle päättyvän tien varrella. Vilhon opastamana Annikki riisuu kenkänsä eteisessä ja kiipeää portaat miehensä perässä yläkerran asuntoon. Vaikka Annikki aluksi vähän vieroksuu murmelinpesän kokolattiamattoja, hänen toteaa niiden olevan sittenkin aika mukavat. Asunto on nimittäin hyvin siisti mattoja myöten. Parasta tilavassa fewossa on sen suuri parveke.  L:n muotoiselta parvekkeelta on upeat näköalat niin Zugspitzelle ja Sonnenspitzelle kuin Grubigsteinille. Keittiön ja kylpyhuoneen ikkunasta näkyy
vielä Daniel-vuorikin.

Tarjoillessaan Annikille välipalaa ja virvokkeita Vilho kertoo, että tänään on moneen päivään niin aurinkoista, että  parvekkeella kelpaa istuskella valkoviinilasillisen ääressä. Annikin kiikaroidessa vuorenrinteille, Vilho nimeää näkyvissä olevta huiput ja kertoilee, missä kaikkialla on ehtinyt viikon aikana patikoida. Ennen Vilhon Annikin saapumista varten varaaman shamppanjapullon avaamista, Susivuoret käyvät pienellä 5km:n iltakävelyllä. Annikin uusi urheilukello alkaa pian näyttää punaista sykealuetta; niin jyrkästi kävelytie talolta Ehrwalder Almin suuntaan nousee. Köysirata-aseman luota Susivuoret kääntyvät Annkin helpotukseksi takaisin kylään päin ja reitti Gaisbach-joen vartta on mukavan loivaa alamäkeä.

Noin 2500 asukkaan Ehrwald on paljon vilkkaampi pikkukaupunki kuin Annikki osasi odottaa. Vaikka hiihtokausi on vasta tulossa ja monen alppitalon seinässä on kyltti ”Frei” osoittamassa, että niistä löytyy vapaita huoneita ja lomahuoneistoja syysmatkalaisille, ei Ehrwaldissa ole sellaista ”low season” -tunnelmaa kuin monessa etelän lomakohteessa syyskuussa. Kaikki kaupat ja kahvilat ovat auki ja puistotiemäisellä pääkadulla on liikennettä. Tirolin pikkukaupungit ja kylät  eivät ole vain lomakohteita vaan Alppien rinteillä asutaan pysyvästi  ympäri vuoden ja esim. Ehrwaldin väliluku on nousee vuosittain muutamalla kymmennellä hengellä.  Turismi on varmasti tärkeä tulonlähde päätellen siitäkin, että monen  ehrwaldilaisen talon yläkertaa vuokrataan matkailijoille mutta maanviljely ja lampaidenkasvatus ovat yhä tärkeitä tärkeitä elinkeinoja alueella.

Ilta alkaa jo hämärtyä Susivuorten palatessa Ehrwaldin kirkolta ylämäkeen takaisin ”murmelinpesäänsä”. Annikki ja Vilho katselevat vielä parvekkeeltaan kun aurinko laskee Lechtalin Alppien ja sen itäisen huipun, Grubigstein taakse. Seesteisenä iltana Susivuorten on hyvä aloittaa yhteinen lomansa.

Ei kommentteja: